DÜNYA
Yayınlanma : 18 Ocak 2026 14:57
Düzenleme : 18 Ocak 2026 14:57

Trump, İran'a saldırıdan geri adım attı: Netanyahu ve Arap liderlerin baskısı etkili oldu

Trump, İran'a saldırıdan geri adım attı: Netanyahu ve Arap liderlerin baskısı etkili oldu
ABD Başkanı Trump'ın İran'a askeri müdahale planından vazgeçtiği, bu kararda Netanyahu ve Arap liderlerin baskısının etkili olduğu bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a yönelik askeri müdahale planından vazgeçtiği yönündeki haberler, Orta Doğu'daki gerilimi yeni bir safhaya taşıdı. Washington Post'un diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, Trump'ın bu kararı almasında hem ABD içinden hem de uluslararası arenadan gelen yoğun baskıların belirleyici rol oynadığı ifade ediliyor.

ABD'NİN ASKERİ KAPASİTESİ YETERSİZ Mİ?

Pentagon yetkililerinin, bölgedeki ABD askeri varlığının İran'ın geniş çaplı bir karşı saldırısını engellemek için yetersiz kalabileceği yönündeki endişeleri, Trump yönetimini harekete geçiren kilit faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle USS Abraham Lincoln uçak gemisi filosunun kritik bir dönemde Güney Çin Denizi'nde bulunması, bu kaygıları daha da derinleştirdi. Bu durum, olası bir çatışmada ABD'nin savunma kabiliyeti hakkında ciddi soru işaretleri doğuruyor.

NETANYAHU VE ARAP LİDERLERİN MÜDAHALESİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da ABD Başkanı Trump ile iki kez telefon görüşmesi yaparak, ABD'nin güçlü bir donanma desteği olmadan İsrail'in kendi güvenliğini tam olarak sağlayamayacağını ilettiği bildirildi. Bu görüşmeler, Netanyahu'nun da olası bir saldırıya karşı temkinli yaklaştığını gösteriyor. Benzer şekilde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da Beyaz Saray ile temasa geçerek, askeri harekâtın bölge ekonomisi ve güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri konusunda Trump'ı uyardığı aktarıldı. Suudi Arabistan, Katar, Umman ve Mısır gibi Körfez ülkelerinin de benzer endişeleri paylaştığı ve Washington'a diplomasi çağrısında bulunduğu vurgulanıyor.

İRAN'DAN GİZLİ MESAJ VE TEPKİLER

Haberin en çarpıcı noktalarından biri ise İran ile kurulan gizli temas oldu. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'a gönderdiği mesajın gerilimi azaltmada etkili olduğu belirtiliyor. Trump'ın, 'Göstericileri öldürmeyi durdurmalarına büyük saygı duyuyorum' şeklindeki açıklaması, İran'daki bazı çevrelerde olumlu karşılansa da, bir Avrupalı yetkilinin 'Rejim ucuz kurtulmuş gibi görünüyor' yorumu, İran yönetiminin Trump'ın geri adımından duyduğu öfkeyi ve hayal kırıklığını yansıtıyor. Bazı kaynaklar, İranlıların ihanete uğramış hissettiğini ve durumdan büyük ölçüde etkilendiğini belirtiyor.