EKONOMİ
Yayınlanma : 10 Kasım 2025 18:01
Düzenleme : 10 Kasım 2025 18:01

Tapuda küçük oyunu büyük ceza getiriyor! Mali Müşavir Çoruh'tan 'şok' uyarı!

Tapuda küçük oyunu büyük ceza getiriyor! Mali Müşavir Çoruh'tan 'şok' uyarı!
Mali Müşavir Yaşar Çoruh, tapuda düşük bedel göstermenin vergi kaçırmak isteyenler için büyük bir tuzak olduğunu, devletin gerçek satış bedelini esas aldığını ve bunun ağır cezalarla sonuçlanabileceğini açıkladı.

Son yıllarda fırlayan konut fiyatları, emlak alım satımında vergi kaçırma girişimlerini de beraberinde getirdi. Mali Müşavir Yaşar Çoruh, tapuda gerçeğinden düşük bedel göstermenin ilerleyen zamanlarda ağır cezalarla sonuçlanabileceği konusunda vatandaşları sertçe uyardı.

GERÇEK SATIŞ BEDELİ GİZLENEMEZ

Çoruh'un vurguladığı üzere, tapuya 2 milyon TL yazılsa bile, eğer satış işlemi 5 milyon TL'ye yapıldıysa devlet bu 5 milyon TL'yi esas alıyor. Bu durum, Vergi Usul Kanunu'nun 3. maddesine göre olayın gerçek mahiyetinin her zaman vergilendirmede temel alınmasından kaynaklanıyor. Yani, tapuda düşük beyan, mükellefi gerçekte elde ettiği gelirin vergilendirilmesinden muaf tutmuyor.

YARGIDAN MALİYEYE AYNI MESAJ: BELGELER KONUŞUR

Danıştay ve Maliye Bakanlığı'nın bu konudaki tutumunun net olduğunu belirten Çoruh, yargı kararlarının ve Gelir İdaresi'nin rehberlerinin, vergilendirmenin tapudaki rakamlara değil, banka kayıtları ve satış sözleşmelerindeki fiili tutarlara göre yapılacağını açıkça gösterdiğini ifade etti. Maliye'nin yapacağı incelemelerde banka dekontları, sözleşmeler ve ekspertiz raporları gibi belgelerin belirleyici olacağını söyleyen Çoruh, tapu bedeli ile fiili satış fiyatı arasındaki farkın ek vergi ve cezalara yol açabileceği uyarısında bulundu. Vatandaşları belgelerini saklamaya ve doğru beyanda bulunmaya davet eden Çoruh, küçük bir harçtan kaçmanın büyük maliyetler doğurabileceğini belirtti.