Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çiftçi ve üreticilere verilen sübvansiyonlu kredilere ilişkin milletvekillerinin soru önergelerini yanıtladı. Bakan, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla 2024 yılında 1.1 milyon çiftçi ve üreticiye 584 milyar liralık kredi kullandırıldığını duyurdu. Hazine faiz/kâr payı desteğinin 87 milyar lira olduğunu ve bu yıl için 160 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirtti.

TARIMSAL ÜRETİM İÇİN KREDİ DESTEĞİ
Cumhurbaşkanı kararlarıyla devam eden kredi desteği, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden 28 farklı alanda sağlanıyor. Bu destek, üreticilerin tarımsal üretime yönelik kredi ve finansman ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Bakan Şimşek, bu yılki hazine faiz/kâr payı desteğinin 160 milyar lira olacağını yineledi.
KADIN VE GENÇ ÇİFTÇİLERE İLAVE DESTEK
Çiftçiler, hazine faiz/kâr payı destekli krediyi yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda kullanabiliyor. Desteklenen alanlar arasında sütçülük, sığır yetiştiriciliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık, kanatlı sektörü, su ürünleri yetiştiriciliği, bitkisel üretim, yem bitkisi üretimi ve meyvecilik yer alıyor. Ayrıca, kadın ve genç çiftçilere yüzde 15 ek hazine faiz/kâr payı desteği sağlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kullanılan kredilerin faiz/kâr payı yükünün yaklaşık yüzde 70'ini karşılıyor.


