EKONOMİ
Yayınlanma : 01 Ocak 2026 16:47
Düzenleme : 01 Ocak 2026 16:47

Şehir hayatını bırakıp 10 dönümde doğal yaşama dönen çiftin hikayesi

Şehir hayatını bırakıp 10 dönümde doğal yaşama dönen çiftin hikayesi
Pınar ve Halim Yahya Çakmak çifti, pandemi sırasında şehir hayatını bırakarak Kocasinan'da 10 dönümlük çiftlik kurdu. 1200 elma ağacı ve 300 tavukla doğal yaşama dönen çift, 'İyi ki yapmışız' diyor.

Pınar ve Halim Yahya Çakmak çifti, 19 yıllık evliliklerinde üç çocuk sahibi oldu ve 2010 yılından itibaren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Evleri İl Müdürlüğü'nde bakım personeli olarak çalıştı. Koronavirüs pandemisi sırasında şehir yaşamından sıkılan çift, 2023 yılında devlet memurluğundan istifa ederek Kocasinan ilçesi Ebiç Mahallesi'nde 10 bin dekar alanda çiftçiliğe başladı. Çiftlikte 1200 elma ağacı, 180 üzüm asması diken ve 300 tavukla hobi tavukçuluğu yapan Çakmak ailesi, şimdi de besicilik yaparak doğal süt üretimine geçmeyi hedefliyor.

PANDEMİDE DOĞAL YAŞAMA DÖNME KARARI

Halim Yahya Çakmak, pandemi döneminde doğal yaşama ihtiyaç duyduklarını hissederek köye dönmeye karar verdiklerini belirtti. İlk başta eşi ve çocuklarının karşı çıktığını, ancak zamanla bu yeni hayatı sevdiklerini ifade etti. İstifalarının ardından bahçelerini kurarak ekolojik denge için tavuk yetiştirmeye başladıklarını, önce kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını, sonrasında ise satış yaptıklarını anlattı.

ÇEVREDEN GELEN TEPKİLER VE ÖZGÜRLÜK HİSSİ

Çakmak çifti, istifa kararlarına çevreden 'Nasıl şehir hayatını bırakırsınız?' gibi tepkiler aldıklarını söyledi. Ancak şu an 'İyi ki yapmışız' diyerek, şehir hayatının karmaşasından kurtulup özgür bir yaşama kavuştuklarını vurguladılar. Çocuklarının da doğa, hayvanlar ve bitkilerle arkadaş olduğunu, bu yeni hayata uyum sağladıklarını eklediler.

DOĞADA GEÇEN BİR GÜN VE PİŞMANLIK

Halim Yahya Çakmak, doğal yaşamda sabah erken uyanıp tavuklarla ilgilendiklerini, bahçe bakımı yaptıklarını ve tüm günü doğada geçirdiklerini anlattı. Bu kararı daha önce almadıkları için pişman olduklarını, '10 sene önce neden yapmadık' dediklerini belirtti. Pınar Çakmak ise başlangıçta uyum sağlayamayacağını düşündüğünü, ancak eşinin desteğiyle köy hayatını sevdiğini ve hayvan korkusunu yendiğini ifade etti.