Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BRICS Özel Temsilciliği görevini yürüten Oreşkin, Moskova'da düzenlenen bir etkinlikte küresel ekonomide köklü değişimler yaşandığını açıkladı. Oreşkin, eski küreselleşme modelinin sona erdiğini ve ekonomik dengelerin hızla değiştiğini vurguladı.
G7'NİN PAYI GERİLİYOR, BRICS YÜKSELİYOR
Oreşkin, G7 ülkelerinin küresel ekonomi içindeki payının 1980'lerden bu yana istikrarlı şekilde azaldığını belirtti. Doğum sayılarına dayanarak, G7'nin dünyadaki payının yüzde 10'a gerilediğini ve bu seviyenin gelecek on yıllarda ekonomik paya da yansıyacağını ifade etti. Buna karşılık, BRICS ülkelerinin küresel ekonomi içindeki payının yüzde 40'a yükseldiğini açıkladı.
TİCARET KÜRESEL GÜNEY'E KAYIYOR
Oreşkin, ticaretin ağırlık merkezinin Küresel Kuzey'den Küresel Güney'e doğru kaydığını vurguladı. 1990'larda ticaretin ağırlıklı olarak Küresel Kuzey ülkeleri arasında gerçekleştiğini, ancak bugün Küresel Güney ülkelerinin giderek daha önemli bir rol üstlendiğini söyledi. BRICS ülkelerinin, üçüncü ülkeler aracılığı olmadan birbirleriyle doğrudan ticaret yapmaya başladığını ve bunun ciddi bir değişim olduğunu ekledi.
EGEMENLİK VE BAĞIMSIZLIK İKİLEMİ
Avrupa Birliği'nin kilit alanlarda egemenliğini kaybettiğini ve ABD'nin etki alanına girdiğini savunan Oreşkin, birçok ülkenin önünde iki seçenek bulunduğunu dile getirdi. Bu seçeneklerin, büyük egemenlik merkezlerinden birinin yörüngesine girmek veya kendi bağımsız politikalarını oluşturarak dünya haritasındaki rollerini tanımlamak olduğunu belirtti. Ayrıca, Batılı ülkelerin finansal sistemi bir baskı unsuru olarak kullanmasının uzun vadede kendi sistemlerine zarar verdiğini ifade etti.



