Rekabet Kurulu, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 13 şirkete toplamda 3 milyar 704 milyon 16 bin 870 lira idari para cezası verdi.
CEZALARIN DETAYLARI
Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Kurul, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 14 firmanın Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğini belirlemek amacıyla yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Soruşturma sürecinde Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. AŞ (BEYPİLİÇ), Ege-Tav Ege Tarım Hayvancılık Yatırım Tic. ve San. AŞ, Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. AŞ (KESKİNOĞLU), Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi AŞ (LEZİTA) ve Şenpiliç Gıda Sanayi AŞ (ŞENPİLİÇ) uzlaşma başvurusunda bulundu. Bu şirketlere, uzlaşma usulüyle soruşturmanın sonlandırılması nedeniyle yüzde 25 indirimle toplam 1 milyar 29 milyon 355 bin 317 lira idari para cezası uygulandı. Soruşturmanın diğer katılımcıları olan Akpiliç Tic. Ltd. Şti. (AKPİLİÇ), As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. AŞ (ASPİLİÇ), Bakpiliç Entegre Tavukçuluk AŞ (BAKPİLİÇ), Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ (BANVİT), Bupiliç Entegre Gıda San. Tic. AŞ (BUPİLİÇ), Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. AŞ (ERPİLİÇ), Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. AŞ (GEDİK) ile Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (HASTAVUK) ise rekabete hassas bilgi değişimi yaparak kanunu ihlal ettiği tespit edildi. Bu teşebbüslere toplam 2 milyar 674 milyon 661 bin 552 lira idari para cezası kesilmesi kararlaştırıldı. CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ hakkında ise kanun ihlaline dair bir bulguya rastlanmadığı ve idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığı değerlendirildi.
REKABETE ENGEL OLAN UYGULAMALAR SONA ERECEK
Rekabet Kurulu, soruşturma kapsamında teşebbüslere yönelik davranışsal tedbir kararları da aldı. Bu kararlar uyarınca, beyaz et pazarında üretici ve tedarikçi olarak faaliyet gösteren teşebbüslerin, güncellenen satış fiyatlarını (fiyat listelerini) alıcılarına duyurdukları andan itibaren uygulamaya koymaları ve ileri tarihli fiyat listesi uygulamalarından vazgeçmeleri zorunlu hale getirildi. Bu adımın temel amacı, satıcı ve alıcılar arasında fiyatların önceden paylaşılmasıyla oluşan rekabete hassas bilgi değişimini engellemek ve sektörde daha rekabetçi fiyat oluşumunu sağlamak, böylece tüketicileri korumaktır.



