Rekabet Kurulu, Alphabet Inc., Google Ireland Limited, Google LLC, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.'den oluşan Google ekonomik bütünlüğü hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul, Mobil Ekosistemler Sektör İncelemesi'nde edinilen bulgular ışığında, Eylül 2018 tarihli Google Android kararı sonrası Google ile mobil cihaz üreticileri arasındaki mevcut sözleşme yapısının Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a aykırılık oluşturabileceği endişesini taşıdığını açıkladı.
ENDİŞE KONUSU DAVRANIŞLAR
Kurul'un açıklamasında, endişe duyulan davranışlar arasında 'Google Arama' parçacığına ilişkin fiili münhasırlık etkisi, 'Google Chrome' ve 'Google Sesli Asistan' gibi Google'ın belirli hizmetleri aracılığıyla Google Arama'ya geniş çerçevede varsayılan avantaj sağlanması, 'Google Chrome' tarayıcısına çeşitli avantajlar tanınması ve işletim sistemini lisanslayan cihaz üreticilerinin Android açık kaynak kodunu temel alan yeni bir işletim sistemi geliştirmesinin veya üçüncü taraf bir işletim sistemini kullanmasının yasaklanması gibi hususların yer aldığı belirtildi.
GELİŞTİRİCİLER DE İNCELEME ALTINDA
Açıklamada, bu endişelere ek olarak, Android uygulama geliştiricilerini etkileyen 'Android Geliştirici Doğrulama Programı' kapsamında Google'ın yakın tarihte gerçekleştirdiği bazı politika değişikliklerinin de inceleme kapsamına alındığı ifade edildi. Söz konusu değişikliklerle geliştiricilere yönelik birtakım yükümlülüklerin öngörüldüğü tespit edilmiş olup, Google'ın bu politikasının rekabet ihlali oluşturup oluşturmadığı değerlendirilecek.
SORUŞTURMA RESMEN BAŞLADI
Bu bağlamda Kurul kararıyla, Google'ın cihaz üreticileriyle imzaladığı sözleşmeler ve Android Geliştirici Doğrulama Programı vasıtasıyla kanunu ihlal ettiği iddiasına yönelik soruşturma başlatıldı. Ancak, Kurul tarafından alınan soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ilgili kanunu ihlal ettikleri ve yaptırımla karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmediği de vurgulandı.



