EKONOMİ
Yayınlanma : 22 Ağustos 2025 18:05
Düzenleme : 22 Ağustos 2025 18:05

Powell: Faiz indirimi eylülde olabilir

Powell: Faiz indirimi eylülde olabilir
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Wyoming'deki Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, eylül ayında faiz indirimi yapılabileceğine dair sinyal verdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Wyoming'de düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, eylül ayındaki toplantıda faiz indirimi ihtimaline işaret etti. Powell, işgücü piyasasındaki olası yavaşlamanın enflasyon endişelerini azaltabileceğini vurgulayarak, bankanın para politikasını ayarlamasının gerekebileceğini belirtti. Değişen ekonomik görünüm ve artan işgücü piyasası riskleri, bu kararda etkili oldu.

İŞGÜCÜ PİYASASINDA YAVAŞLAMA

Powell, işgücü piyasalarının istikrarlı görünmesine rağmen, hem işçi arzında hem de talebinde belirgin bir yavaşlama olduğunu dile getirdi. Bu durumun, beklenenden daha kötü işgücü piyasası sonuçları risklerini artırdığını ve alışılmadık bir duruma yol açtığını söyledi. 'Risk dengesi değişiyor gibi görünüyor' diyen Powell, bu risklerin gerçekleşmesi durumunda, hızla ve keskin bir şekilde artan işten çıkarmalar ve yükselen işsizlik yaşanabileceği uyarısında bulundu.

TARİFELERİN ETKİSİ

Fed Başkanı, tarifelerin tüketici fiyatları üzerindeki etkilerinin artık açıkça görülebilir olduğunu ve önümüzdeki aylarda birikeceğini ifade etti. 'Bu riskler işten çıkarmalara neden olabilir' şeklinde konuşan Powell, eylül ayındaki toplantıda faiz indirimi ihtimalini gündeme getirerek piyasalara önemli bir sinyal verdi.