DÜNYA
Yayınlanma : 31 Aralık 2025 15:02
Düzenleme : 31 Aralık 2025 15:02

Mecliste tuvalet sırası isyanı: Japon kadın vekillerden çarpıcı talep

Mecliste tuvalet sırası isyanı: Japon kadın vekillerden çarpıcı talep
Japon kadın milletvekilleri, artan temsil oranlarına rağmen mecliste tuvalet sırası beklemekten şikayetçi. Başbakan Takaiçi'nin de destek verdiği talep, ülkedeki cinsiyet eşitsizliğini ve altyapı eksikliğini gözler önüne seriyor.

Japonya'da kadın milletvekillerinin parlamentodaki sayısının artması, meclis binasındaki fiziki yetersizlikleri ve özellikle tuvalet sayısındaki eksikliği gündeme getirdi. Başbakan Sanae Takaiçi'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 60 kadın milletvekili, daha fazla tuvalet kabini için resmi dilekçe sundu.

ARTAN KADIN TEMSİLİ YETERSİZ ALTYAPIYI ORTAYA ÇIKARDI

Japonya'da son seçimlerde kadın siyasetçilerin temsil gücünün artmasıyla birlikte, meclis binasındaki tuvaletlerin yetersizliği belirgin hale geldi. AFP'nin haberine göre, Başbakan Takaiçi dahil 58 kadın vekil, parlamentoda kadınlara ayrılan tuvalet sayısının artırılması talebini içeren bir dilekçeyi yetkililere iletti. Mevcut durumda, alt meclis genel kurul salonu yakınında görev yapan 73 kadın vekil için yalnızca iki kabinli tek bir tuvalet bulunuyor. Muhalefetteki Anayasal Demokrat Partiden Milletvekili Yasuko Komiyama, genel kurul oturumları öncesinde kadın milletvekillerinin tuvalet önünde uzun kuyruklar oluşturmak zorunda kaldığını belirtti ve bu talebin partiler üstü bir yaklaşımla hazırlandığını vurguladı.

TARİHİ YAPI VE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ

Japon parlamento binasının mevcut yapısı, kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasından yaklaşık on yıl önce, 1936 yılında tamamlanmıştı. Gazete verilerine göre, alt meclis binasında erkekler için 67 kabinli 12 tuvalet bulunurken, kadınlar için toplam 22 kabinli sadece dokuz tesis mevcut. Japonya, Dünya Ekonomi Forumu'nun 2024 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu'nda 148 ülke arasında 118. sırada yer alıyor. Kadınların siyasi ve iş dünyasındaki düşük temsil oranları dikkat çekiyor. Kadın adayların seçim süreçlerinde cinsiyetçi tacizlere maruz kaldığı ve geleneksel rollerle ilişkilendirildiği belirtiliyor. Son seçimlerde alt meclise giren kadın sayısı artsa da, genel cinsiyet dengesi hala istenilen düzeyde değil.

BAŞBAKAN TAKAİÇİ'NİN DENGESİZ TEMSİLİ VE KORUNAN MUHAFAZAKAR YAKLAŞIM

Eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher hayranı olarak bilinen Başbakan Sanae Takaiçi, göreve gelmeden önce kabinesinde İskandinav ülkeleri düzeyinde bir cinsiyet dengesi istediğini ifade etmişti. Ancak, 19 kişilik kabinesine kendisi dışında sadece iki kadın bakan atadı. Takaiçi, kadınların sağlık sorunlarına dikkat çekme çabasına rağmen, sosyal konularda muhafazakar bir duruş sergiliyor. Evli çiftlerin aynı soyadını kullanmasını zorunlu kılan yasanın değiştirilmesine karşı çıkması ve imparatorluk ailesinde verasetin sadece erkekler üzerinden devam etmesini savunması bu muhafazakarlığının örnekleri arasında yer alıyor. Milletvekili Komiyama, tuvalet talebinin bir ilerleme işareti olduğunu ancak aynı zamanda ülkenin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kat etmesi gereken uzun yolu da gösterdiğini belirtti.