İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ateşkese rağmen Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırıları gerçekleştirmek için ABD yönetiminden izin istediği öne sürüldü.
NETANYAHU'NUN GÖRÜŞMESİ
İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu, ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkiliye dayanarak, Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Beyrut'a yönelik saldırıların ele alındığını aktardı. Netanyahu'nun, görüşmede Lübnan'a saldırılarını genişletmek için talepte bulunduğu belirtildi.
ABD'NİN TUTUMU
Söz konusu haberde, Washington yönetiminin İsrail'in talebi karşısında öncesine göre daha açık ve esnek bir tutum sergilediği iddia edildi. Netanyahu'nun, Beyrut'un Hizbullah tarafından korunaklı bir bölge olarak algılanmasını kabul etmediklerini Rubio'ya ilettiği belirtildi. İki yönetimden görüşmenin içeriğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. İsrail ordusunun, ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısı nedeniyle Beyrut'a hava saldırıları düzenleyemediği öne sürülüyor. İsrail, 28 Mayıs'ta ateşkese rağmen Lübnan'ın güneyinde yer alan Şuveyfet bölgesine hava saldırısı gerçekleştirmişti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın silahsızlandırılması koşuluyla Lübnan'a işgal ettiği alanlardan geri çekilme teklifinde bulunacağı iddiaları da gündemde. Bu teklifin, 2-3 Haziran tarihlerinde Washington'da gerçekleştirilecek müzakerelerde masaya yatırılması bekleniyor. Son olarak, Lübnan Sağlık Bakanlığı, 2 Mart'tan bu yana İsrail'in düzenlediği saldırılarda 3 bin 371 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.



