EKONOMİ
Yayınlanma : 29 Aralık 2025 21:08
Düzenleme : 29 Aralık 2025 21:08

İnşaat sektörü 2026'da toparlanma bekliyor: Riskli yapılar acil dönüşüm istiyor

İnşaat sektörü 2026'da toparlanma bekliyor: Riskli yapılar acil dönüşüm istiyor
İMSİAD Başkanı Şeref Demir, inşaat sektörünün 2025'i temkinli geçireceğini ancak 2026'da istikrarlı büyüme beklediğini belirtti. Türkiye'deki riskli yapı stokunun acil dönüşüm gerektirdiğini vurguladı.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, inşaat sektörünün 2025 yılını temkinli bir şekilde geçireceğini öngörüyor.

2025'TE SEKTÖRDE DURGUNLUK SÜRPRİZ DEĞİL

Demir'in değerlendirmelerine göre, yılın ilk yarısında gözlemlenen durağanlık, üçüncü ve dördüncü çeyrekte kısmi bir artışla umut verici bir tablo çizdi. Sektörün en temel işlevi olan barınma ihtiyacının karşılanması, insanlık var oldukça devam edecek bir gereklilik. Ekonomik istikrarın sağlanmasıyla birlikte birikmiş konut taleplerinde de artış yaşanması bekleniyor.

2026 YILI BÜYÜME YILI OLACAK MI?

Türkiye'nin enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikalarının meyvelerini vermeye başladığını belirten Demir, enflasyonun düşmesiyle faiz oranlarında da bir gerileme yaşandığını vurguladı. Bu durumun konut kredilerine erişimi kolaylaştırarak sektörü olumlu etkileyeceği düşünülüyor. Sektör temsilcileri, 2026 yılının birikmiş taleplerin satışa dönüşeceği ve istikrarlı bir büyüme yılı olacağı konusunda iyimser bir tablo çiziyor.

YAPI STOKUNDAKİ RİSK VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ACİLİYETİ

Demir, Türkiye'deki mevcut yapı stokunun yaklaşık 26 milyon olduğunu ve bu yapının 6,7 ila 7 milyonunun riskli olduğunu ifade etti. Bu riskli yapıların bir an önce daha dirençli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, her yıl ortalama 800 bin ila 1 milyon yeni konut ihtiyacının bulunduğunu belirtti. Deprem gerçeği göz önüne alındığında kentsel dönüşümün ülkenin bekası için kritik bir öneme sahip olduğunu ve bu sürecin hızlandırılması gerektiğini söyledi.