DÜNYA
Yayınlanma : 24 Nisan 2026 10:07
Düzenleme : 24 Nisan 2026 10:07

Güney Sudan, dünyanın en yoksul ülkesi unvanını koruyor

Güney Sudan, dünyanın en yoksul ülkesi unvanını koruyor
Güney Sudan, kişi başına düşen yıllık geliri 500 doların altında kalarak dünyanın en yoksul ülkesi unvanını koruyor. 10 milyon kişi acil gıda desteği bekliyor.

Güney Sudan, 'dünyanın en genç ülkesi' unvanının yanında, acı bir şekilde 'en fakir ülke' unvanını da elinde bulunduruyor. IMF ve Birleşmiş Milletler'in son raporlarına göre, ülkede kişi başına düşen yıllık gelir 500 doların altında seyrediyor. Bu durumda halkın yüzde 75'inden fazlası insani yardıma muhtaç bir şekilde yaşam savaşı veriyor.

PETROL BAĞIMLILIĞI VE EKONOMİK ÇÖKÜŞ

Güney Sudan ekonomisi, zengin petrol kaynaklarına %90 oranında bağımlı olmasına rağmen, komşu Sudan'daki iç savaş, petrol boru hatlarının güvenliğini tehdit ediyor. Hükümetin 2026 yılı için %20 üzerinde büyüme hedefi var, ama uzmanlar bunun yalnızca 'kağıt üzerinde' kalacağını öngörüyor. Enflasyon, yerel para birimini değersiz hale getirirken, temel gıda maddelerine ulaşmak halk için lüks bir durum haline geldi.

KİTLESEL YETERSİZ BESLENME KRİZİ

OCHA’nın 2026 raporuna göre, Güney Sudan'da 10 milyon kişi acil gıda yardımı bekliyor. Bu sayının içinde 2 milyondan fazla çocuk, yetersiz beslenme nedeniyle sağlık sorunları riski taşıyor. Kuraklık ve taşkınlar, tarımsal üretimi durma noktasına getirerek insani krizi daha da derinleştiriyor. Ekonomik koşulların yanı sıra, etnik gerilimler ve bölgesel çatışmalar, halkı evlerini terk etmeye zorluyor.