DÜNYA
Yayınlanma : 17 Ocak 2026 19:27
Düzenleme : 17 Ocak 2026 19:27

Grönland Krizi Büyüyor: ABD Heyeti Kopenhag'da, Halk Sokaklarda

Grönland Krizi Büyüyor: ABD Heyeti Kopenhag'da, Halk Sokaklarda
ABD'nin Grönland talebi üzerine Kopenhag'a gelen ABD heyeti, Danimarka ve Grönland yetkilileriyle görüştü. Bu sırada Danimarka'da halk, 'Satılık değiliz' sloganlarıyla protesto gösterileri düzenledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı 'ulusal güvenlik gerekçesiyle' talep etmesinin ardından gerilim artarken, 11 kişilik ABD heyeti Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a çıkarma yaptı. Heyet, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen ve milletvekilleriyle bir araya gelerek kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Bu ziyaret, olayın uluslararası boyutunu gözler önüne sererken, bölgedeki stratejik dengelerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

GÜVENLİK AÇIKLAMALARI VE ARKTİK VURGUSU

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan heyet başkanı Demokrat Senatör Chris Coons, Grönland'ın mevcut bir güvenlik tehdidi altında olmadığını ancak Arktik güvenliğine yönelik daha iyi yatırımlar için araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski de Grönland Meclisi üyeleriyle yaptığı görüşmelerden etkilendiğini ve bölgeye yönelik stratejik ilginin altını çizdi. Bu açıklamalar, ABD'nin bölgedeki varlığını ve stratejik hedeflerini yeniden gözden geçirdiğini gösteriyor.

'SATILIK DEĞİLİZ' SESLERİ YÜKSELİYOR

Öte yandan, Kopenhag başta olmak üzere Danimarka genelinde Grönland'a destek gösterileri düzenlendi. Yüzlerce kişi Grönland bayrakları ve 'Satılık değiliz' yazılı dövizlerle ABD'nin Kopenhag Büyükelçiliği'ne yürüyerek, Grönland'ın egemenliğine vurgu yaptı. Benzer protestoların Grönland'ın başkenti Nuuk'ta da düzenleneceği bildirilirken, halkın bu duruma tepkisi dikkat çekici boyutlara ulaştı. Trump'ın 'hayati önem' vurgusu ve daha önceki reddiyeler, bu tansiyonun daha da artabileceğine işaret ediyor.