DÜNYA
Yayınlanma : 03 Temmuz 2026 21:13
Düzenleme : 03 Temmuz 2026 21:13

Trump'ın Grönland hayalleri suya düştü: 'Satılık değiliz!

Trump'ın Grönland hayalleri suya düştü: 'Satılık değiliz!
Grönland Başbakanı Nielsen, Trump'ın Grönland'ı ilhak etme fikrinden vazgeçtiğini ancak baskıların sürdüğünü belirtirken, 'Satılık değiliz' dedi. Fransa destek verdi.

Fransa'nın güneyindeki Aix-en-Provence'ta düzenlenen ekonomi forumunda dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Grönland Başbakanı Jens Frederik Nielsen, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı ilhak etme fikrinden vazgeçtiğini ancak baskıların sürdüğünü belirtti.

SÜREN BASKILAR VE DİYALOG ÇABALARI

Nielsen, "Stratejik bir bölgede olduğumuz için Grönland'da 2 yıldır çok ciddi baskılara maruz kalıyoruz. Bunlar, kabul edilemez baskılar." diyerek, ABD ve Grönland arasında doğrudan diyalog kurarak önlemler almaya çalıştıklarını dile getirdi. Dünyanın bir değişim sürecinden geçtiğini gözlemlediğini vurgulayan Nielsen, güvenliği sağlamak istediklerini ve demokrasinin yanı sıra uluslararası hukuka ve insan haklarına saygı duyan ülkelerle ortaklıklar geliştirmek istediklerinin altını çizdi.

GRÖNLAND'IN İLKELERİ VE GELECEĞİ

Bu 'kriz' kapsamında Fransa ve Avrupa Birliği'nin (AB) destek sağladığını belirten Nielsen, "Üç gün önce ABD'nin Grönland Özel Temsilcisi, bize Donald Trump'ın Grönland'ı ilhak etme fikrinden vazgeçtiğini söyledi ancak baskı hala burada." ifadelerini kullandı. Nielsen, Grönland'ın kendi kaderini tayin etme hakkından asla vazgeçmeyeceğini, ilkelerinden ödün vermeyeceğini ve satılık olmadığını vurguladı. Grönland'ın Fransa ile Nordik ülkeleri, Danimarka ve NATO'nun yanında olmak istediğini belirten Nielsen, Kanada ile de yakınlaşmanın herkesin faydasına olacağını ve Grönland'ın Avrupa'nın madencilik faaliyetlerinde Çin'e olan bağımlılığını azaltabileceğini ekledi. Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ise Nielsen'in cesaretini överek, "Amerika'nın devasa ve emperyalist baskısı altında, Jens Frederik Nielsen ayağa kalkarak 'Hayır' dedi. Grönland halkı, Avrupa'yı, NATO'yu seçti. (Grönland) Satılık değil, alınabilecek bir şey değil." şeklinde konuştu.