DÜNYA
Yayınlanma : 24 Ocak 2026 21:11
Düzenleme : 24 Ocak 2026 21:11

Grönland krizi ABD-AB ilişkilerini germeye devam ediyor: Trump'tan NATO anlaşması iddiası, AB'den karşı hamleler

Grönland krizi ABD-AB ilişkilerini germeye devam ediyor: Trump'tan NATO anlaşması iddiası, AB'den karşı hamleler
Grönland krizi ABD-AB ilişkilerini gerdi: Trump, NATO anlaşmasının süresiz olduğunu iddia ederken, AB mali yardımları artırma ve askeri yatırımları güçlendirme kararı aldı.

Grönland üzerindeki tartışmalar, ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, NATO ile yapılan anlaşma çerçevesinde Grönland konusunda her türlü eylemi gerçekleştirebileceklerini ve bu anlaşmanın süreli olmadığını iddia etti.

TRUMP'IN NATO ANLAŞMASI İDDİALARI

Trump, NATO ile varılan anlaşmayı 'süresiz' olarak tanımlayarak, "Aslında bir müzakere olduğunu söyleyebiliriz, ancak bu anlaşmanın zaman sınırlaması yok. 99 yıl veya 50 yıl değil, bu anlaşma sonsuza kadar geçerlidir. (Grönland ile ilgili) İstediğimiz her şeyi yapabiliriz, askeri faaliyetler de dahil," dedi. Ayrıca, Grönland'daki ABD faaliyetlerinin NATO ile işbirliği içinde yürütüleceğini vurguladı.

AB'NİN KARŞI HAMLELERİ

Avrupa Birliği liderleri, Brüksel'de olağanüstü bir toplantı düzenleyerek ABD ile ilişkilerde daha dikkatli bir yaklaşım benimseme kararı aldı. AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, AB'nin üyelerini ve vatandaşlarını her türlü baskıya karşı koruyacak kapasiteye sahip olduğunu belirtti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Grönland'a yönelik mali yardımları iki katına çıkarma ve bölgedeki askeri yatırımları artırma kararı aldıklarını açıkladı.

DİĞER GELİŞMELER

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen ile görüşmek üzere Grönland'ın başkenti Nuuk'a gitmek üzere yola çıktı. Ayrıca Almanya'da, Trump'ın Grönland'ı ilhak etmesi durumunda 2026 FIFA Dünya Kupası'nın boykot edilmesi önerisi tartışılırken, bu önerinin gerçekçi bulunmadığı ifade edildi.