DÜNYA
Yayınlanma : 21 Eylül 2025 20:19
Düzenleme : 21 Eylül 2025 20:19

Fasihuddin Fıtrat: Bagram Üssü Pazarlık Konusu Değil

Fasihuddin Fıtrat: Bagram Üssü Pazarlık Konusu Değil
Afganistan Genelkurmay Başkanı Fasihuddin Fıtrat, ABD Başkanı Donald Trump'ın Bagram Hava Üssü'nü geri isteme talebini reddetti. Fıtrat, Afganistan'ın bağımsız ve özgür olduğunu, topraklarının pazarlık konusu olamayacağını vurguladı.

Afganistan Genelkurmay Başkanı Fasihuddin Fıtrat, ABD Başkanı Donald Trump'ın Bagram Hava Üssü'nün geri verilmesi talebine sert bir yanıt verdi. Fıtrat, Afganistan'ın bağımsızlığını vurgulayarak, ülkenin bir karış toprağını dahi pazarlık konusu yapmayacağını açıkladı.

TRUMP'IN TEHDİDİ VE FIRTAT'IN YANITI

Trump, 2021'deki ABD çekilmesinin ardından Taliban'ın eline geçen üssün geri verilmesini talep etmiş ve tehditlerde bulunmuştu. Fıtrat ise Afganistan'ın kendi kendini yöneten bir ülke olduğunu ve güçlü bir orduya sahip olduğunu belirterek, dostluk ve düşmanlığa göre karşılık vereceklerini ifade etti.

BAGRAM ÜSSÜ'NÜN ÖNEMİ VE STRATEJİK KONUMU

Trump'ın Bagram Üssü'nü geri isteme gerekçesi, üssün Çin'in nükleer tesislerine yakınlığı. Ancak, Çin'in bu konudaki iddiaları reddediyor. Uzmanlar ise üssün ABD için geri alınmasının yüksek maliyetler ve güvenlik riskleri doğuracağını vurguluyor. Bagram Hava Üssü, 1950'lerde Sovyetler Birliği tarafından inşa edilmiş ve 20 yıllık ABD operasyonlarında önemli bir rol oynamıştır.