DÜNYA
Yayınlanma : 20 Mart 2026 03:53
Düzenleme : 20 Mart 2026 03:53

Pakistan, Ramazan Bayramı dolayısıyla Afganistan'a yönelik operasyonları durdurdu

Pakistan, Ramazan Bayramı dolayısıyla Afganistan'a yönelik operasyonları durdurdu
Pakistan, Ramazan Bayramı nedeniyle Afganistan'a yönelik operasyonlarını durdurdu. Ateşkes talebi Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'dan geldi.

Pakistan, Ramazan Bayramı sebebiyle Afganistan'a karşı yürüttüğü operasyonları geçici olarak durdurduğunu duyurdu.

Ateşkes talebi uluslararası destekle geldi

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, ateşkesin Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın talebi üzerine ilan edildiğini belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu, Pakistan'ın Kabil'deki bir uyuşturucu rehabilitasyon merkezine düzenlediği hava saldırısında en az 143 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Taliban hükümeti ise ölü sayısını 400'den fazla olarak açıkladı.

Çatışmaların tarihi boyutu

Pakistan, Taliban'ın iddialarını reddederek, saldırının askeri tesisleri ve terör destek altyapısını hedef aldığını savundu. İki ülke arasındaki bu çatışma, tarihindeki en kötü dönemlerden biri olarak değerlendiriliyor. Pakistan, militanların Afganistan'da saklandığını iddia ederken, Taliban bu suçlamaları geri çeviriyor ve mücadelelerinin Pakistan'ın iç meselesi olduğunu öne sürüyor. Taliban Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Afganistan'ın diplomatik çözüme olan güvenini kaybettiğini ifade etti. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, saldırıda çoğu sivil ve tedavi gören bağımlıların hayatını kaybettiğini belirtti. Görgü tanıkları, saldırının akşam namazı sırasında gerçekleştiğini ve üç bombanın patladığını aktardı. 50 yaşındaki bir hasta, o anları “Her yer bir anda alev aldı. Mahşer günü gibiydi.” sözleriyle anlattı.