TESKOMB Başkanlar Buluşması, Antalya'da Belek Turizm Merkezi'ndeki otelde düzenlendi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, toplantıda yaptığı konuşmada, dış ticarette ihracat ve ithalat düzenlemeleri ile iç ticarette ticaretin artması, esnafın ve şirketlerin iyileşmesi, ekonominin büyümesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara geldiği günden beri esnafın gelişimi ve sorunlarının azaltılması için çalıştığını vurgulayan Bolat, dış politikada Türkiye'nin başarılarını ve ekonominin bütünlüğünü anlattı.
ESNAF KREDİLERİNE FAİZ İNDİRİMİ GELİYOR
Bolat, esnafın taleplerini her zaman değerlendirdiklerini söyleyerek, yeni yılın başında yüzde 50 sübvansiyonlu esnaf kredilerinde faiz oranını yüzde 25'e düşüreceklerini ve Halk Bankası kredilerinde finansman maliyetini indireceklerini açıkladı. Ayrıca, ticari araçlar için üst limitin 2,5 milyon liraya yükseltildiğini ve makine alımlarında da aynı üst limitin uygulanacağını belirtti. Bu yıl esnaf kredilerinde 148 milyar liraya ulaşıldığını ve bekleyen dosyaların 31 Aralık'a kadar işleneceğini ekledi. Bolat, faturalandırma uygulamasında geçen sene bir yıllık erteleme yapıldığını anımsatarak, bu yıl için de erteleme talebi üzerine çalışıldığını ve yüzde 30'luk faturalandırma uygulamasının bir yıl daha erteleneceğini duyurdu. Hükümetin esnaf, çiftçi, memur ve diğer kesimler için devam eden çalışmaları hakkında konuşan Bolat, her buluşmada esnafla istişare ederek destekleri artırdıklarını ifade etti.
ESNAF SAYISI 2 MİLYON 300 BİNE YÜKSELDİ
AK Parti hükümeti döneminde esnaf sayısının 1 milyon 300 binlerden 2 milyon 300 bine yükseldiğini belirten Bolat, son 5 yılda küresel salgın, savaşlar ve deprem gibi olumsuzluklara rağmen 1 milyon 585 bin yeni esnafın iş yeri açıldığını ve 585 bin kapanma olduğunu açıkladı. Enerji destekleri, asgari ücret düzenlemeleri ve diğer politikalarla vatandaşın yanında olduklarını söyleyen Bolat, Türkiye'de son 23 yılda ekonomiden sosyal politikalara kadar büyük dönüşümler yaşandığını vurguladı.



