GÜNDEM
Yayınlanma : 21 Ekim 2025 19:33
Düzenleme : 21 Ekim 2025 19:33

Bolu'da tiftik keçisi projesi: Üreticilere 3 milyon liralık destek

Bolu'da tiftik keçisi projesi: Üreticilere 3 milyon liralık destek
Bolu'da tiftik keçisi koruma projesi, 500 keçi ile 3 milyon lira destek sağlıyor. Üreticiler, hayvan başına 600 lira destek alacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tiftik keçisi koruma projeleri Bolu'nun Seben ilçesinde hayata geçirildi. Bu kapsamda, 2005 yılından beri Kırıkkale ve Siirt'te süregelen çalışmalar, 2023 itibarıyla Bolu'da 5 üreticiye ait toplam 500 keçiyi kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Yetkililer, bu girişimin hem genetik çeşitliliğin korunması hem de yerel üreticilerin ekonomik olarak desteklenmesi amacı taşıdığını ifade ediyor.

Tiftik keçisi için sağlanan destekler

2025 yılı itibarıyla, her bir hayvan için 600 lira destek ödemesi yapılacak ve üreticiler, ürettikleri tiftik için kilogram başına ek gelir elde edecekler. Seben'de planlanan 7 bin 157 kilogram tiftik üretimi için toplamda 3 milyon 130 bin 496 lira tahsis edildi. Ayrıca, doğan oğlaklar için 300 ila 600 lira arasında ek destekler de sağlanacak.

Projenin geleceği ve etkileri

Tiftik keçisinin tarihi geçmişi ve ekonomik önemine dikkat çeken yetkililer, bu desteklerin üreticilerin gelirlerini artıracağına inandıklarını belirtiyor. Projenin, hem hayvan varlığının korunmasına hem de sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunması bekleniyor. Bu tür destekleyici girişimler, kırsal bölgelerde yeni ekonomik fırsatlar yaratma potansiyeli taşıyor.