Alman hükümeti, Avrupa'nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen'in (VW) ülke içindeki fabrikalarını kapatmasını engellemeyi amaçladığını duyurdu.
TİCARİ GEREKÇELER ÖNE ÇIKIYOR
Hükümet sözcüsü, bu hedefe rağmen nihai kararın ticari gerekçelerle şirketin kendisine ait olduğunu belirtti. Volkswagen, Çinli rakiplerinin baskısı, ABD'nin gümrük tarifeleri ve Avrupa genelindeki düşen talep nedeniyle zorlu günler geçiriyor. Şirket, Almanya'daki 4 fabrikasını kapatmayı ve işten çıkarmaları 100 bin kişiye kadar genişletmeyi değerlendiriyor.
İŞÇİ TEMSİLCİLERİNDEN TEPKİ
Bu süreç, zaten durgunluk yaşayan Alman ekonomisi açısından yeni riskler doğurabilir. Hükümet sözcüsü, Almanya'daki üretim tesislerinin kapanmasını önlemek için doğru teşviklerin sağlanması gerektiğini ifade etti. Ancak, bu tür kararların her zaman şirketlerin kendi sorumluluğunda olduğunu da vurguladı. Volkswagen'in planlarına karşı, Aşağı Saksonya eyalet yönetiminin ve sendikaların güçlü bir karşı duruş sergilemesi bekleniyor. İşçi temsilcileri, yönetimin tasarruf planlarının işçilerin haklarına zarar verdiğini belirterek, bu durumu engellemek için her türlü girişimde bulunacaklarını ifade ettiler.



