Babylon Berlin dizisinin yayımlanmış 3 sezonunu tam olarak iki günde izledim. Alman televizyon tarihinin en pahalı dizisinin olan bu dizinin bütçesi tam olarak 38 milyon avro.

Dizinin senaryosu Alman yazar VolkerKutscher’ın Dedektif GereonRath’in başından geçenleri yazdığı serisinin ilk kitabından uyarlanmış. Dizi bizi 1929 yılının kozmopolit metropolü Berlin'e götürüyor. O yıllarda Berlin’de hatta Almanya’da yaşamak hiç kolay değil. İşsizlik, yoksulluk, gelir adaletsizliği, fuhuş, mafya, yozlaşmış siyaset kurumu ve polis teşkilatı. Versay Antlaşması ile silahlandırılması durdurulmuş Alman Ordusunun anlaşmaya aykırı bir şekilde Sovyet Rusya ile gizli işbirliği halinde silahlanması ve bir imparatorluk ordusu yaratılması. Öyleki Alman ordusu gizli olarak Ruslara Uçak motoru yapım teknolojisi transferi karşılığında gizlice Rusya topraklarında hava üssü kuruyor!

  Yani 1942'de, Rusya'yı işgal edecek Alman ordusunun hava kuvvetleri Rusya'da kuruluyor!

   Dizide bunlardan çok daha fazlası var. Troçkistler ile Stalin'in ajanlarının Berlin Topraklarında savaşı!

  O sıralarda Troçki Türkiye'de olduğundan İstanbul'un adı dizinin ilk bölümlerinde sıkça geçiyor. Öte yandan Alman komünistlerin sert eylemleri. Alman milliyetçiliğinin ağır ağır militarist bir şekilde yükselişi ve Nazizmin ayak sesleri. Monarşi yanlısı subaylar ve siyasetçilerin Nazi örgütü ile gizli işbirlikleri. Liberal Yahudiler ve Almanların demokrasiyi ve hukuku koruma çabaları, Versay Antlaşmasını yırtıp Almanya'yı yeniden imparatorluk haline getirmek isteyen milliyetçilerle çakışıyor.

 Yahudiler, liberaller ve sosyalistlerin Alman Devletinin yeniden silahlanmasına ve ordu kurmasına karşı mücadeleleri aslında Nazi ideolojisinin güçlenmesinin ana nedenlerinden biri gibi görünüyor dizide. Devlet içindeki siyasetçi ve askeri bürokratların faili meçhul siyasi ve manipülasyon amaçlı cinayetlerinde, Nazi sempatizanı gençleri kullanması. Bunların hepsi bu muhteşem polisiye dizisinde var. 4 sezon çekiliyormu yada ne zaman çekilecek bilmiyorum. Ama bence bu dizi Nazı imparatorluğunun kuruluşu, 2. Dünya Savaşı ve yıkılışı, Almanya'nın Rusya ile Bati arasında bölünmesi ve nihayet liberal Bati Alman demokrasisinin kurulmasına kadar devam etmeli. 10 sezonluk bir dizi.