Topal Osman Ağa, 1883 yılında Giresun’da doğdu. Eski bir Osmanlı subayı olan Topal Osman Ağa, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvâ-î Millîye reisi olarak faaliyet gösterdi. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Giresunlular’dan oluşan muhafız kıtasının komutanıydı.

Topal Osman Ağa, Balkan Harbi’nde Osmanlı Ordusu’na gönüllü olarak katıldı. Çatalca cephesinde savaşırken sağ dizinden yaralandı ve bu nedenle “Topal” lakabıyla anılmaya başlandı. Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra 47. Alay’ın komutanı olarak Büyük Taarruz’a katıldı ve zaferden sonra yarbay rütbesi ve istiklal madalyası ile onurlandırıldı. 21 Aralık 1922’de döndüğü memleketi Giresun’da büyük bir coşku ile karşılandı.

Karabağ'daki Rus Barış Gücü tıpış tıpış gidiyor Karabağ'daki Rus Barış Gücü tıpış tıpış gidiyor

1923'te Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey cinayetinin azmettiricisi olduğuna karar verilince hakkında tevkif kararı verilmiş. 1 Nisan 1923 gecesi Papazın Bağı’ndaki evinde kıstırılan Topal Osman Ağa çıkan çatışma neticesinde yaralı olarak ele geçirilmiş, savunma yapmak imkanına sahip olamadan öldürülmüştür.

2023 yılında İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, Ali Şükrü Bey cinayetinden sorumlu tutulan ve çıkan çatışmada öldürülen Topal Osman Ağa’nın itibarının iade edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunmuştu. Benzer konulu bir kanun teklifi daha önce de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin imzası ile TBMM’ye sunulmuştu.