Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Gazze'deki insani durumun kötüleştiğini belirterek acilen ateşkese ihtiyaç olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler binasında yaptığı açıklamada, Slovenya'nın Gazze'deki insani krize çözüm bulmak ve ateşkes çağrısı yapmak amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) etkin bir rol oynamak istediğini söyledi.

İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir

Fajon ayrıca Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı "soykırım" davasını takip ettiklerini ve mahkemenin vereceği karara tüm tarafların uyması gerektiğini belirtti. Slovenya'nın "hesap verilebilirlik" ilkesine önem verdiğini ve uluslararası mahkemelerin kararlarını desteklediğini ifade eden Fajon, İsveç'in İsrail'in faaliyetleri konusunda açtığı davada uzman görüşü sunma kararı aldığını söyledi.

Fajon ayrıca, AB'nin İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırıları karşısında yeterince güçlü bir mesaj verip vermediği ve İsrail'e yönelik yaptırım uygulanıp uygulanmaması konularındaki sorulara cevap verirken, acilen insani yardım sağlanması ve çatışmaların durması gerektiğini vurgulayarak, "Her gün insani durumun kötüleştiğini görüyoruz. İnsani krizle karşı karşıyayız. Binlerce kadın ve çocuk öldü. Bunun artık durması gerekiyor. Yeter artık!" dedi.

Ateşkesin ardından siyasi çözüme odaklanılması gerektiğini ve iki devletli çözüm konusunda ciddi olunması gerektiğini belirten Fajon, İsrail ve Filistin halkının güvenliğini sağlamanın tek yolunun Filistin devletinin kurulması olduğunu ifade etti. Ayrıca, AB ülkelerinin İki devletli çözüm ve Filistin halkının Gazze ve Batı Şeria'dan zorla yerinden edilmesine karşı çıkma konusunda mutabık olduğunu belirtti.