Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelindeki 10 ildeki marketlerde ramazan öncesi temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde fahiş fiyat ve etiket denetimlerini sıklaştırdı. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli ve Kayseri'de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen denetimlerde, özellikle temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik etiketler incelendi.

Denetimlerde ürünlerin fiyat etiketi ile kasa fiyatı karşılaştırılarak, fahiş fiyat artışlarına ve etiket bilgilerindeki yanıltmalara yönelik detaylı incelemeler yapıldı. Meyve ve sebze reyonunda ise ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgileri Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi.

Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz 2-3 ay içerisindeki fiyat hareketleri ile bugünkü fiyatları karşılaştırarak anormallik gördüğü durumları Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na iletiyor. Bu kurul, gerekli incelemeleri yaparak firmalara idari para cezaları uyguluyor.

Ankara Ticaret İl Müdür Vekili Elif Tan, yaptığı açıklamada, fiyat etiketi ve haksız fiyat artışlarına yönelik denetimlerin Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Tan, "Etiketlerde, malın birim fiyatı, satış fiyatı ve üretildiği yer gibi unsurların olup olmadığına, ayrıca ürünün raf ve kasa fiyatının uyumuna bakıyoruz. Ayrıca fahiş fiyat artışları ile ilgili denetimlerimiz de var." dedi.

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Kağıthane'de bazı marketlerde gerçekleştirilen denetimlerde, ürün fiyatlarını kontrol ettiklerini ve ramazan ayına özel denetimlerin yoğunlaştığını belirtti. Menteşe, "Yaklaşık üç haftadır İstanbul'daki büyük gıda toptancılarını denetliyoruz. Oradaki ürünleri inceledik. Perakendede de temel gıda maddeleri başta olmak üzere ramazan ayında yoğun tüketilecek ürünlere yönelik hem etiket hem fahiş fiyat denetimi yapıyoruz." diye konuştu.

Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması Bakan Yerlikaya'dan 1 Mayıs açıklaması

Mersin Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Mersin'deki market denetimlerinin aralıksız sürdüğünü ve fiyat etiketlerindeki yanıltıcı indirimlere müdahale ettiklerini belirtti. Sümer, "Fiyat etiketlerinde yer verilen göstermelik, aldatıcı ve yanıltıcı indirimlerin neden olduğu tüketici mağduriyetiyle mücadelemize devam ediyoruz. Hem masada hem de sahada, yaklaşan ramazan ayı öncesi gerçekleştirdiğimiz yoğun denetimlerimiz sürüyor." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya ise tüketicilerin, tacirin ve esnafın korunması amacıyla denetimlerin devam ettiğini vurgulayarak, "Bu anlamda haksız fiyat artışlarına ya da fahiş fiyata yeltenecek tacirimize ve esnafımıza asla geçit verilmeyeceğini buradan ilan etmek istiyoruz." dedi.

İzmir Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri ise Alsancak semtindeki bir zincir marketin şubesini denetleyerek, fahiş fiyat, satıştan kaçınma, etiket ve kasa arasında fiyat farkı olup olmadığına yönelik incelemelerde bulundu. Denetimlerde mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda işletmelere idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Ticaret Bakanlığı, ramazan ayına özel olarak sürdürdüğü denetimlerle tüketicileri olası haksız fiyat artışlarına karşı korumaya devam edeceğini belirtti.