Özbekistan Enerji Bakanlığı, 9 Nisan'da "Özbekistan Cumhuriyeti'nde yenilenebilir ve hidrojen enerjisinin geliştirilmesine yönelik tedbirler hakkında" yeni bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi imzaladığını duyurdu. Bu Kararname, Özbekistan'da hidrojen ve yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi için Enerji Bakanlığı, ACWA Power (Suudi Arabistan) ve Air Products (ABD) arasında bu yılın başlarında imzalanan bir anlaşmayı takip ediyor. Kararname, enerji kaynaklarına olan talepte yapısal değişiklikleri dikkate aldı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra çevre dostu olan ve Özbekistan'ın yeşil bir ekonomi elde etmesine yardımcı olabilecek hidrojen enerjisinin geliştirilmesine odaklanıyor.

  Kararnamenin ana hatları şöyle;
- Hidrojen enerjisi ve yenilenebilir enerji kaynakları geliştirmek için yenilikçi teknolojilerin yaygın bir şekilde kullanılmasının desteklenmesi.
- Enerji verimliliğini ve güvenliğini artırmak için bir hidrojen enerjisi altyapısı oluşturmak.
- Özbekistan’ın yeşil ekonomiye geçişini sağlamak.

İsrail'i durduracak tek ülke ABD İsrail'i durduracak tek ülke ABD

  Önerilen hidrojen enerjisi altyapısı ve daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarının Özbekistan'ın enerji karışımına dahil edilmesi, bilimsel araştırmaların uygulanmasını gerektirmektedir. Bu araştırma, Enerji Bakanlığı bünyesinde bu yeni Kararname ile yeni oluşturulan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Ulusal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecektir. Hidrojen enerjisi ve yenilenebilir enerji alanlarında Ulusal Araştırma Enstitüsü, çalışma başlıklarını şöyle sıraladı :
- Bilimsel ve pratik araştırma uygulama
- Yenilikçi projeler geliştirme
- Modern küresel gelişme eğilimlerini analiz etme
- Altyapı tedarikinde teknolojik liderliğe ulaşma arayışı

  Enstitünün bir parçası olarak hidrojen enerjisi için bir araştırma merkezi ve yenilenebilir ve hidrojen enerjisi teknolojilerinin test ve sertifikasyonu için bir laboratuvar da kurulacak.

  Özbekistan Enerji Bakanı Alisher Sultanov, "Özbekistan, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve ülkenin enerji karışımına çevre dostu, yenilenebilir enerji kaynakları getirmeye kararlıdır. "Hidrojen enerji altyapısının inşasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha da geliştirilmesini destekleyen Bugünkü Kararname, bu süreçte ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır." ifadelerini kullandı.

  Yukarıdaki hamleler, Özbekistan'ın sera gazı emisyonlarını azaltmak, enerji tasarrufu sağlayan teknolojiler yoluyla enerji / kaynak tüketimini azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak için aldığı mevcut önlemlere dayanmaktadır.

   Özbekistan, 2018 yılında temiz enerji kaynakları geliştirmek amacıyla Paris Anlaşması'nı onayladı ve birim GSYİH başına spesifik sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla% 10 azaltmayı taahhüt etti.