İstanbul'un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi'ne yönelik silahlı saldırının şüphelileri hakkında savcılıkça düzenlenen tutuklama talebinde, olayın perde arkasındaki ilginç bağlantılar gün yüzüne çıkıyor. 28 Ocak'ta gerçekleşen Santa Maria Kilisesi saldırısının ardından gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen şüpheliler Hamza Amirjon Kholikov ve David Tanduev'in üzerinden çıkan detaylar dikkat çekici. Şüphelilerden biri IŞİD'in Türkiye sorumlularından biri olarak belirlenirken, diğer şüpheli ise IŞİD'in canlı bomba gönüllüsünün eski eşi çıkıyor.

Mehmetçik'ten PKK'ya ağır darbe! 32 terörist etkisiz hale getirildi Mehmetçik'ten PKK'ya ağır darbe! 32 terörist etkisiz hale getirildi

Savcılık raporunda, şüpheli David Tanduev'in kilise saldırısını gerçekleştirirken kullandığı tabancanın ara ara tutukluluk yaptığı ve olay yerinden aynı otomobille kaçtığı belirtiliyor. Kilisede bulunanlara yönelik hedef gözetmeksizin ateş açan şüphelilerin modus operandi de detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Öte yandan, şüphelilerden biri olarak belirlenen Andrei Guzun'un, IŞİD'in Türkiye'deki sorumlularından biri olan Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod adlı Adam Khamirzaev ile bağlantılı olduğu tespit edildi. Diğer şüpheli Edelkhan Inazhaev'in ise Atatürk Havalimanı'ndaki eylemle ilişkilendirildiği ve IŞİD mensubu Çeçen asıllı İlyas kod adlı bir kişiyle bağlantısı olduğu belirtiliyor.

Aramalarda ele geçirilen dijital materyaller arasında ise cihat kitaplarının bulunması dikkat çekiyor. "Cihat Fıkhına İlişkin Önsöz ile İlgili Sorular" ve "Emirlere Talimatlar" isimli kitaplar, şüphelilerin radikal görüşlere sahip olabileceğini gösteriyor.

Sonuç olarak, Santa Maria Kilisesi saldırısı soruşturması kapsamında ortaya çıkan detaylar, şüphelilerin terör bağlantılarına ve saldırının vahim niteliğine işaret ediyor. Savcılık, 13 kişi hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma', 21 kişi hakkında ise 'tasarlayarak öldürme' suçlarından tutuklama kararı talep ediyor.