Bir İsrail firmasına ait casusluk yazılımı ile dünyadaki medya kuruluşları, gazeteciler, aktivistler ve muhaliflerin izlendiği bilgisi dünya komuoyuna bomba gibi düştü.

Türkiye’deki onurlu sağcı ve muhafazakâr gazeteci, yazar ve medya mensuplarının yanısıra, ABD, İsrail, BAE ve Suudi Arabistan karşıtı isimler de İsrail’e ait bu yazılım üzerinden yakın markaja alındığı ortaya çıktı.

Pegasus adlı yazılımla, Türkiye’nin yanısıra, ABD, Katar, İngiltere ve bazı AB üyesi ülkeler ile Arap coğrafyasındaki bütün muhalif kalemler 7/24 esasına dayalı olarak takip edilmiş.

Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar

Medya mensuplarının yanısıra dünya genelinde 17 yayın kuruluşunu da yasadışı yollarla Pegasus yazılımı üzerinden takip eden İsrail, S. Arabistan, BAE ve ABD’nin bu dataları merkezi İsrail’de bulunan NSO isimli şirkette muhafaza ettikleri da alınan bilgiler arasında bulunuyor.

Bir İsrail firması tarafından geliştirilen casus yazılımın satın alındıkları ülkeler tarafından gazeteci, hükümet görevlisi ve insan hakları savunucularının telefonlarını takibe almak üzere kullanıldığı iddia edildi.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre Pegasus üzerinden casus yazılımla ele geçirilen akıllı telefonlardan mesaj, fotoğraf, e-mail ve görüşme kayıtlarının tamamı ele geçiriliyor. Bunun yanında ele geçirilen telefon 24 saat canlı yayın yapabilecek mikrofon haline de dönüşütürülerek ortam dinlemesi de yapılıyor.

NSO şirketi yapılan suçlamaları kabul etmiyor. Ancak yazılımlarının casusluk yeteneklerini kabul ederek, “hükümetlerin istihbarat birimleriyle emniyet birimlerine yalnızca terör ve suçla mücadele amacıyla” satıldığını iddia ediyor.

Yasak Haberler haber sitesi ve diğer 11 yayın kuruluşu potansiyel Pegasus alıcısını da belirlediklerini iddia ediyor. Uluslararası Af Örgütü'nün konuyla ilgili yazılı açıklamsına göre bu ülkeler, Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.