İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, Katolik Kilisesi bünyesinde çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının mağdurlarına tazminat ödenmesi kararı aldı. Adalet Bakanı Felix Bolanos, bugün yapılan Bakanlar Kurulu haftalık toplantısında alınan kararı basın mensuplarına duyurdu. Bolanos, düzenlediği basın toplantısında, bakanlıkça hazırlanan ve kabul edilen plan gereği, 2024-2027 yılları arasında yürürlükte olacak uygulamanın Dini Özgürlükler Genel Müdürlüğü tarafından yönetileceğini açıkladı.

Bakan Bolanos, "Yıllardır unutulan cinsel istismar mağdurlarının çektikleri acıların telafi edilmesi gerekir" diyerek, uygulanacak planla ilgili detayları paylaştı. Mağdurların tanınması ve yaralarının sarılması için tazminat ödeneceğini, ruhsal durumlarının düzeltilmesi için gerekli tedavilerin karşılanacağını, Katolik Kilisesindeki olası yeni cinsel istismar olaylarının önüne geçmek için toplumun bilgilendirileceğini ve olası vakaların önüne geçebilecek mekanizmaların kurulacağını söyledi.

Bolanos, tazminatların ödenmesi için İspanya'da Katolik Kilisesinin en üstü kurumu olan İspanya Piskoposluk Konferansı ile görüşmelere başlandığını da açıkladı.

Adalet Bakanı, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Kilise çevremizdeki diğer ülkelerin yaptığı gibi hareket etmeseydi yaşanan cinsel istismar olaylarını kimsenin anlamayacağını düşünüyorum."

İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir

İspanya'da Katolik Kilisesi bünyesinde çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını araştıran bağımsız komisyonun Ekim 2023'te açıkladığı raporda, ülkede 1940'lardan bu yana 200 binden fazla çocuğun cinsel istismara maruz kaldığının tahmin edildiği belirtilmişti.

Portekiz'deki benzer durumunun ardından, İspanya'nın da benzer bir adım atması, Kilise içindeki cinsel istismarın boyutlarını ve sonuçlarını tartışma ve dikkatleri üzerine çekme yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.