Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Poklek ve Çitakova Katliamlarının yıl dönümünü andı. Cumhurbaşkanı Osmani, aralarında 24 çocuğun bulunduğu Poklek Katliamı’nda öldürülen 54 sivilin kan izlerinin, ilk öldürüldükleri evin bodrum katında hala taze olduğunu ve ardından cesetlerin iki kez yakıldığını söyledi. 1999 Savaşı’nın en korkunç katliamlarından biri olan Çitakova Katliamının anma törenine katılan Osmani, “Sırpların katliamlarından ve soykırımından şüphe duyanlar varsa, önce Çitakova’yı, ardından da Poklek’i ziyaret etsin.” dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, 17 Nisan 1999 tarihinde Sırplar tarafından gerçekleştirilen Kosova Holokostu olarak nitelendirilen Poklek Katliamının yıl dönümünü andı. Dün konuya ilişkin anma mesajı yayımlayan Cumhurbaşkanı Osmani, aralarında Sırp soykırım rejiminin polis ve askeri güçleri tarafından öldürülen ve hayatının daha başında olan altı aylık Lirie (Özgürlük) Muqolli’nin isminin anlamının özgürlük olmasına rağmen özgürlüğe kavuşamadığına dikkat çekti.

“BU SUÇUN TEK BİR AMACI VARDI: HALKIMIZIN YOK EDİLMESİ

Cumhurbaşkanı Osmani’nin söz konusu bu paylaşımında yer verdiği ifadelerin tamamı şöyle:

“O ve diğer çocuklar Arnavut oldukları için öldürülürken, diğer kadın ve erkeklerle birlikte ortak bir mezarlıkta istirahat ediyorlar. Aileleriyle birlikte çocukların nemli bedenleri de kül olmuş, bu da ağır zulmün tespit edilmesini ve gizlenmesini imkansız hale getirmişti. Bu suçun açık bir amacı vardı: Halkımızın yeryüzünden imha edilmesi ve yok edilmesi. Bu nedenle, bu katliamın kurbanları ve kurtulanları, 17 Nisan 1999’da bu köyde Kosova Holokostu’nun gerçekleştiğinin güçlü kanıtıdır. Öldürülen çocuklar altı aylık ve 17 yaş arasındaydı. Öldürülenlerle beraber çocuk şairi Ymer Elshani, karısı, dört oğlu, annesi ve yengesi de öldürüldü.

22 years since the massacre in Poklek and Çikatova - KosovaPress

VJOSA OSMANİ: KATLİAMLARIN FAİLLERİNİ ADALETE TESLİM ETMEK MİSYONUMUZ

Poklek’te ve 17 Nisan’da 24 Arnavut sivilin öldürüldüğü Eski Çikatova’daki katliamda tanıklıklar ve hayatta kalan bazı şahitler, Sırbistan’ın katliamının amacını açıkça gösteriyor. Bugün Meclis Başkanı Glauk Konjufca ile birlikte şehitleri andık ve aileleri ile birlikte acıyı paylaştık. Bugün, özgürlüğün ve çocukların sesleri, bu katliamlarda öldürülen kadın ve erkekler, güçlü bir adalet çağrısı olarak vicdanımıza vuruyor. Özgürlüğü bugün ulaşan bizler, bu korkunç eylemin faillerini adalete teslim etmek için elimizden gelenin en iyisini yapma misyonumuz var. Özgürlük ve barış Eski Çikatova ve Poklek’te katledilenlerin aileleri, adalet tecelli ettiğinde ve huzuru bulduğunda anlam kazanacak. Ve her zaman ve her yerde bu katliamlarla ilgili gerçeği söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Poklek ve Eski Çikatovo katliamının kurbanlarının anıları kalıcı olsun.”

Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar Avusturalya'dan Ukrayna'ya 100 milyon dolar

1999 SAVAŞI’NIN EN KORKUNÇ KATLİAMLARINDAN BİRİ: ÇİTAKOVA KATLİAMI

Diğer yandan Kosovahaber’de yer alan bilgiye göre Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Meclis Başkanı Glauk Konjufca, Çitakova Katliamı’nın 22. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine katıldı. Burada konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, şunları kaydetti:

“Meclis Başkanımız Glauk Konjufca ile eski Çitakova Katliamı’nda kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anmak için buradayız. Şehitlerimiz, bugün bizler özgürlüğün tadını çıkarabilelim diye canlarını feda ettiler.

“SIRPLAR, ARNAVUT TOPLMUNU YOK ETMEK İÇİN ÖNÜNE GELEN HERKESİ KATLETTİ”

Çitakova Katliamı, 1999 Savaşı’nın en korkunç katliamlarından biridir. Bu katliam, Sırbistan’ın Arnavut toplumunu yok etme amacını açık bir şekilde gözler önüne sermiştir. Bundan şüphe duyan varsa, önce Çitakova’yı, ardından da Poklek’i ziyaret etsin ve Sırpların yaşlı, çocuk ve de kadınlara acımadan, Arnavut toplumunu yok etmek için önüne gelen herkesi katlettiklerini görsün.
Kosova için canını ve özgürlüğünü veren fedakarlar sayesinde hayatta kalan bizler, her birine adalet sağlamak için çalışmalıyız. Çünkü bölgemizde adalet ve barış sağlandığı zaman, uzun vadeli istikrar mümkün olacaktır.“