Bugüne kadar kaydedilen en büyük metan sızıntılarından birinin geçen yıl Kazakistan'da yaşandığı ortaya çıktı.

Kuyuda başlayan ve altı ay süren yangında 127 bin ton metan sızıntısı gerçekleştiği tahmin ediliyor. Metan, karbondioksitten çok daha fazla katkı yapan bir sera gazıdır. Bu olayın çevresel etkileri önemlidir ve küresel ısınma açısından dikkate alınmalıdır.

Kuyuda bir patlamanın etkisiyle başlayan ve altı ay süren yangında 127 bin ton metan sızıntısı gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Metan küresel ısınmaya karbondioksitten çok daha fazla katkı yapan bir sera gazı.

Yunanistan hakkı olmayan alanlarda “deniz parkı” inşa edecek! Yunanistan hakkı olmayan alanlarda “deniz parkı” inşa edecek!

Kuyunun sahibi Buzachi Neft, "önemli miktarda" metan gazının sızdığını reddetti.

ABD Çevre Koruma Ajansı'nın Sera Gazı Eşdeğeri Hesaplayıcısı'na göre, böyle bir sızıntının çevresel etkisi, bir yıl boyunca 717 binden fazla benzinli araba sürmenin yarattığı etkiye yakın.

Özellikle orman yangınları, atmosfere büyük miktarda sera gazı salınımına neden olabilir. Örneğin, Antalya Manavgat yangınında, yaklaşık 140 bin hektarlık alanın yok olduğu yangınlar sonucunda atmosfere de yüklü miktarda karbondioksit ve kirletici gazlar karıştı. Bu yangınların neden olduğu emisyon yükü, Türkiye’nin o yılki toplam sera gazı emisyonunun yüzde 2’sine denk geldi.

Orman yangınlarının şiddeti, ormanın sıklığı, altında bulunan kuru ot ve yaprakların miktarı gibi faktörler, atmosfere yayılan karbondioksit miktarını belirler1 hektar ormanlık alan yandığında ne kadar emisyon gerçekleştiği, yangının türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. (BBC TÜRKÇE)