Bugün, kira geliri ve ücret gibi gelirler elde edenlerin beyanname verme süresi sona eriyor. Konut kira gelirlerinde yıllık 21 bin lira, iş yeri kira gelirlerinde ise 150 bin lira istisna tutarını aşanların beyanname vermeleri gerekiyor.

"Emine Erdoğan için helikopter pisti yapıldı" iddiası "Emine Erdoğan için helikopter pisti yapıldı" iddiası

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "gib.gov.tr" adresinde bulunan "Hazır Beyanname Sistemi" ile gerekli işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirebiliyorlar.

Konut veya iş yeri kiraya verenlerin elde ettikleri geliri beyan etme süresi sona erdi. Beyannamelerin en geç bugün verilmesi gerekiyor.

Gerçek kişilerin geçen yıl elde ettikleri ticari, zirai, serbest meslek ve ücret gelirleri ile yurt dışından elde ettikleri faiz ve kar payları için de 5 Nisan'a kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurmaları gerekiyor.

Mükellefler, önceden hazırlanan Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden beyannamelerini elektronik ortamda verebiliyorlar. "gib.gov.tr" üzerinden ulaşılabilen sistem 7 gün 24 saat erişilebilir durumda.

Ödenmesi gereken gelir vergisi iki eşit taksitte ödenebiliyor. Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsilatı yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kira beyannamesi uyarısında bulunmuştu.

Şimşek, "Denetim planına aldığımız 1,2 milyon gayrimenkulden bugüne kadar yaklaşık 420 bininde yerinde tespitte bulunduk. Saha denetimlerimize ve mükelleflerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2023 yılı istisna tutarı olan 21 bin lira üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimize herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için 5 Nisan'a kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz." ifadesini kullanmıştı.