Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbarat servisleri, Kongre oturumunda kamuoyuna seslendi. Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Avril Haines, dünya genelindeki tehditler listesinde başı çeken Çin’in bölgesel saldırganlık, istihbarat, siber saldırı ve ekonomik nüfuz etkisini dile getirdi.

ABD istihbaratı, dün Kongre’de basına açık oturumda, dünya genelindeki tehditlere ilişkin hazırlanan güvenlik raporunu sundu. İstihbarat liderleri, Çin’i benzersiz tehdit” statüsünde tutarken; dünya genelindeki tehditler bazında da Pekin yönetiminin durumuna dikkat çekti.

ABD İSTİHBARAT SERVİSLERİ: ÇİN, BENZERSİZ BİR KÜRESEL TEHDİT

Kongre’de konuşan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Avril Haines, Çin’in ABD ile birçok konuda rekabet ettiğini kaydederek; Pekin yönetiminin otoriter yönetim vesilesiyle birçok konuyu kendi menfaatine dönüştürdüğünü kaydetti. Çin’in bölgesel saldırgan politikaları, siber saldırılar ve ekonomik nüfuzuna vurgu yapan Haines, özellikle siber saldırıların ABD açısından kritik önemde olduğunu belirtti.

ABD istihbaratı, Trump yönetiminde uzun bir süre küresel tehditler konusunda kamuoyuna açık oturumda söz alamıyordu. Ocak 2019’dan bu yana ilk kez Kongre’de söz alan istihbarat servisleri, Rusya’nın artan saldırgan girişimleri, İran’ın Ortadoğu’daki istikrarı zedeleme çabaları hakkında da açıklama yaptı.

İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir İspanya Başbakanı, eşi yüzünden görevinden olabilir

Amerika Birleşik Devletleri Kongresinde, söz alan istihbarat servisleri ve başkanları şu şekilde; Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Avril Haines, Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Başkanı Wiliam Burns, Federal Soruşturma Dairesi (FBI) Başkanı Christopher Wray, Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Paul Nakasone ve Savunma İstihbaratı Dairesi Başkanı Scott Berrier de vardı.

ABD’DEN KÜRESEL GÜVENLİK TEHDİTLERİ RAPORU: ÇİN VE RUSYA VURGUSU

ABD’deki 18 istihbarat dairesi tarafından küresel tehditlere ilişkin rapor hazırlandı. Rapora göre, ABD’nin küresel güvenlik tehdit unsuru olarak öne çıkan ve Rusya ve Çin, askeri saldırganlıktan siber saldırılara kadar, dünyada istikrarı tehdit eden iki ana unsur olarak göze çarpıyor. Ulusal İstihbarat Başkanlığı Dairesi’nin (ODNI) 27 sayfalık raporunda,  “Çin’in nüfuz alanını genişletmek için tüm hükümetin giriştiği çabalara devam edecek, ABD’nin nüfuzunu azaltmaya, Washington ile müttefikleri ve dostlarının arasını açmaya ve otoriter Çin sistemini tercih eden yeni uluslararası standartlar geliştirme çalışacak.” ifadeleri kullanıldı.