Doğu Türkistan’ın lideri İsa Yusuf Alptekin!

İsa Yusuf Alptekin Doğu Türkistan bağımsızlık hareketinin sembol isimlerinden biri olarak bilinir. Uygur Türkleri arasında önemli bir figürdü ve Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için mücadele etmişti.

Yusuf Halaçoğlu, Ermeni iddialarını yalanladı: Lafı gediğine koydu Yusuf Halaçoğlu, Ermeni iddialarını yalanladı: Lafı gediğine koydu

İsa Yusuf Alptekin, bundan 28 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

1930’lu yıllarda başlayan Doğu Türkistan’ın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini  1945 yılına kadar  Çin’de devam ettirmiştir.  1946’da ise, Doğu Türkistan Cumhuriyeti ile Çin yönetimi arasında imzalanan  12 Bitim anlaşması ile  Mücadele arkadaşları  Dr.Mesut Baykuzu ve Mehmet Emin Buğra ile birlikte Doğu Türkistan’a dönmüştür. Kurulan  Doğu Türkistan Eyalet Hükümetinde  ise Genel Sekreter(Başkatip ) olarak görev almıştır. Bu süreçte ise Mücadele arkadaşları   Doğu Türkistan Eyalet Hükümetinin Başkanı Dr. Mesut Sabri Baykuzu ve Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Buğra ile bile birlikte  Doğu Türkistan’da  “Yeniden Aydınlanma ve Öze Dönüş” olarak tanımlanan  tarihe iz bırakan   “3 Efendiler”  Kültür Hareketini başlatmıştır.

1950’lı yıllarda Mücadele arkadaşı Mehmet Emin Buğra ile birlikte  Türkiye merkezli başlattığı Doğu Türkistan Milli mücadelesi  günümüzde  Türkiye başta olmak üzere dünyanın 4 kıta ve  28 ülkesinde yaşayan Doğu Türkistan Türkleri tarafından Liderlerinden aldığı feyiz, yol-yöntem ve  ve güçle aynı şekilde büyük bir başarı ile sürdürülmektedir.