Irkçı Çin rejiminin 5 Temmuz 2009’da Doğu Türkistan, Urumçi’de gerçekleştirdiği korkunç katliam ve sistematik baskı politikası, kaynaklarıyla birlikte raporlaştırıldı. Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği’nin (East Turkistan Human Rights Watch Association ETHR) hazırladığı “Temmuz Urumçi Katliamı Raporu-Katliamdan Soykırıma Giden Yol” adlı çalışma, bu tarihi facianın arka planına ve yaşananlara ışık tutuyor.

Hümagül Hümeyra Uluyol, Ali Latifoğlu ve Nureddin İzbasar’ın hazırladı, 2 Temmuz 2021’de Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği’nin sitesinden yayımlanan raporda Çin’in 5 Temmuz 2009’a kadarki politikaları, Urumçi’deki protestoların nasıl meydana geldiği ve Çin’in nasıl katliam başlattığı, katliamdan sonraki Çin politikaları, uluslararası tepkiler ve devam eden soykırımla ilgili bilgiler yer alıyor. Fotoğraflar ve kaynakça da bulunuyor.

ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi ABD'de öğrenciler Filistin için bir araya geldi

Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerinin uğradığı baskı,, zulüm ve işkenceler bir bir ortaya çıkmasına rağmen, başta BM olmak üzere hiç bir uluslararası gücün bu dikta rejimine karşı önlem almaması dikkat çekiyor. 
Çin diktatoryası, Uygur Türklerinin birden fazla çocuk sahibi olmaması için de ayrıca çeşitli bazkılar uyguluyor.