Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı verilerini değerlendirerek yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir yılda 1.398 hekim kaybının yaşandığını vurguladı. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın oluşturduğu yıkımın derinleştiğini ifade eden İlgezdi, özellikle kamudaki hekim sayısındaki azalmaya dikkat çekti.

İlgezdi'nin değerlendirmelerine göre, kamudaki çalışma şartlarındaki zorluklar nedeniyle hekimlerin sayısında azalma yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın "Beyaz Reform" adı altında yaptığı uygulamanın çözüm getirmediğini belirten İlgezdi, kamuda şiddetin varlığı, ekonomik sıkıntılar ve yetersiz özlük hakları gibi nedenlerle hekimlerin kamudaki işlerinden ayrıldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis’in görüşmesinin detayları… Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis’in görüşmesinin detayları…

Türkiye'de 100.000 kişiye düşen hekim sayısının 228 olduğuna dikkat çeken milletvekili, bu sayının AB ülkelerinde 402, OECD ortalamasında ise 372 olduğunu belirtti. 2016 yılında yurtdışına göç etmek için 'iyi hal belgesi' alan hekim sayısının 20 olduğunu hatırlatan İlgezdi, 2023 yılında bu sayının 3 bini geçtiğine dikkat çekti. Ayrıca, 2023'te uzman hekim branşlarında açılan her 4 kadrodan 3'ünün boş kaldığını ifade etti.

İlgezdi, şehir hastanelerinin sağlık hizmetlerine zarar verdiğini, sağlık emekçilerinin iş yükünün arttığını ve hastalar için ek ulaşım maliyeti oluşturduğunu söyledi. Sağlık hizmetlerindeki merkezileşmenin sıkıntılara yol açtığını belirten milletvekili, şehir hastanelerinin yapılmasıyla sağlık emekçilerinin üzerindeki yükün arttığını ve sağlık hizmetlerine ulaşımın zorlaştığını ifade etti.