Ünlü yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, İstanbul'da beklenen büyük depremin Türkiye'nin önemli sanayi bölgelerinde yıkıma neden olabileceğini ve bu durumun ülkenin bağımsızlığını etkileyebileceğini belirtti. Marmara Denizi'nde bulunan fay hatlarına vurgu yapan Şengör, bu bölgelerdeki depremin Türkiye'nin ekonomik ve bilimsel kapasitesinin altından kalkamayacağını savundu.

Yer bilimcisi Şengör, özellikle Çınarcık havzasında tespit edilen yeni bir fay hattının, 7.2 ile 7.4 büyüklüğünde bir depremi tetikleyebileceğini açıkladı. Bu durumun İstanbul, Tekirdağ, ve diğer Marmara bölgesi şehirlerini etkileyeceğini ifade eden Şengör, "İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir. Çünkü Türkiye'nin ekonomisi, Türkiye'nin bilgi ve becerileri bu depremin altından kalkmaya yetmeyecektir" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlandı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam Resmi Gazete'de yayımlandı! Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam

Şengör, İstanbul depreminin etkilerini geniş bir coğrafyaya yayarak, özellikle Tekirdağ-İstanbul arasında büyük bir yıkıma neden olacağını belirtti. Ayrıca, Marmara'nın güneyi, Bursa ovası, ve Balıkesir ovasının da şiddetle etkileneceğine dikkat çekti.

Yer bilimcisi, İstanbul'un depremi yaşadığında Türkiye'nin yardım isteyeceğini ve dünya ülkelerinin bu yardım talebini seve seve karşılayacağını ifade etti. Celal Şengör, "Unutmayın, Sevr Antlaşması’nın maddelerinden bir tanesi İstanbul'un Milletler Cemiyeti ülkeleri tarafından ortak yönetilecek bir şehir olmasıydı. Bu hâlâ gündemde. Biz farkında değiliz ama bu hâlâ gündemde" şeklinde konuştu.