Amatör kuşbilimci John Murillo hem dişi hem de erkek olan bal kuşu görüntüledi.

Prof. Spencer BBC'ye yaptığı açıklamada "Çok heyecan vericiydi. Birçok kuş düşkünü ömürleri boyunca çift cinsiyetli kuş göremez. John'un keşfini gördüğüm için çok ayrıcalıklıyım" dedi.

"İki yanlı çifte cinsiyetlilik bir organizmanın bir yanı erkek özellikleri gösterirken, diğer yanının dişi özellikleri göstermesi."

Dünyanın gökyüzünde hareket etme şekli değişiyor: Uçan taksilere bir adım daha… Dünyanın gökyüzünde hareket etme şekli değişiyor: Uçan taksilere bir adım daha…

Prof. Spencer bu tespiti, Murillo'yla birlikte yazdığı ve Alan Kuşbilimi Güncesi adlı bilimsel yayında yer alan makalede yaptı.

Buna göre bu tür çifte cinsiyetlilik, çok sayıda hayvan grubunda, özellikle cinsel açıdan iki yönlü hayvanlarda görülüyor.

Bu keşif ise 100 yıldan uzun süredir bal kuşlarında kayda geçen ilk çift cinsiyetlilik vakası.

Prof. Spencer, "Genelde farklı cinsiyetleri bulunan kuş türlerinde hem dişi hem de erkek özellikleri barındıran hayvanlar, kuşlarda cinsiyetin belirlenmesi ve cinsel davranışları anlamamız açısından önemli" dedi.

Spencer, "Bu iki yanlı çifte cinsiyetlilik örneği (bir yanda erkek, diğer yanda dişi) bize çok sayıda türde olduğu gibi, kuşlarda da bir tarafın erkek bir tarafın dişi olabileceğini gösteriyor." sözleriyle devam etti. (BBC TÜRKÇE)