Tarihte bugün; 27 Nisan Tarihte bugün; 27 Nisan

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iklim değişikliği ve doğal afetlere karşı direncini artırmak amacıyla zorunlu afet sigortasını getirme planlarını detaylarıyla paylaştı.

Şimşek, "2023 itibarıyla zorunlu deprem sigortası poliçe sayısı yaklaşık 11,7 milyon. Teminat tutarı ise yaklaşık 3,7 trilyon liraya ulaşmış durumda. Adı da zorunlu sigorta ama sigortalık durumu hala düşük. Bu zorunlu sigorta önemli bir temel taşı, bunun üzerine ilave adımlar atmamız gerekiyor" diyerek mevcut durumu değerlendirdi. Şimşek, zorunlu deprem sigortasının kapsamının darlığına vurgu yaparak, "Deprem sigortasının kapsamı çok dar. Sadece binaları kapsıyor, afet sigortası ise bütün diğer riskleri de kapsamış olacak" şeklinde konuştu.

İklim değişikliği ve doğal afetlere karşı dirençli şehirlerin önemine dikkat çeken Şimşek, "İklim krizi bir realiteyse bizim ona bir hazırlık yapmamız lazım. Yeşil dönüşüm de hazırlığın bir parçası. Bu yıl içerisinde, 2024'ün 3. ve 4. çeyreğinde zorunlu afet sigortasını getirmeyi düşünüyoruz. Ev eşyası dahil diğer bütün boyutlarıyla riskleri kapsamış olacak. Böylece ülkemizin sigortacılık oranı artmış olacak" ifadelerini kullandı.