Asgari ücret 2024 rakamını belirlemek için ilk toplantı geçtiğimiz hafta gereçkleşmişti. İkincisi ise önümüzdeki hafta pazartesi gerçekleşcek. İkinci toplantı öncesinde, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya gelecek. Geçen hafta gerçekleşen ilk toplantının ardından ikinci toplantıda tarafların somut beklentilerini ortaya koyması bekleniyor. Bu kapsamda, yeni asgari ücretin en geç 31 Aralık'a kadar netleşmesi öngörülüyor.

Asgari ücretin belirlenmesi, doğrudan 7 milyon çalışanı etkilemesinin yanı sıra dolaylı olarak 30 milyona yakın insanı ilgilendirmektedir. İkinci toplantıda, asgari ücretin artış oranıyla ilgili beklentiler somut rakamlarla ifade edilecek. Şu anda asgari ücret 15,800 lira seviyesinde bulunuyor. Olası bir yüzde 50 oranında zam durumunda bu rakam 17,103 TL'ye, yüzde 60 zamda ise 18,243 TL'ye çıkacaktır.

Asgari ücret artışı, beraberinde 7 farklı ödemenin de etkilenmesine neden olacaktır. Bu ödemeler arasında 65 yaş aylığı, işsizlik maaşı, GSS primi, Bağkur primi, doğum ve askerlik borçlanması, stajyer maaşı ve kıdem tazminatı bulunmaktadır.

Yapılacak artış, 65 yaş aylığı alacak olan vatandaşların durumunu da etkileyecek. Şu anda 65 yaş aylığı için gelir şartı 3,800 TL seviyesinde bulunuyor. Yüzde 40 zam durumunda asgari ücret 15,962 TL olacak ve gelir şartı 5,320 TL'ye yükselecektir. İşsizlik maaşı miktarı da asgari ücret artışına paralel olarak değişecektir.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, asgari ücretle birlikte yükselecek ve hanedeki kişi başına düşen gelirin bu primleri özgürce kullanabilmesi için sınır artacaktır. Ayrıca, doğum ve askerlik borçlanması, stajyer maaşı ve kıdem tazminatı gibi konularda da asgari ücretin belirlenmesi önem taşımaktadır.

Çorum'da karakol komutanı trafik kazasında şehit oldu Çorum'da karakol komutanı trafik kazasında şehit oldu

Toplantının ardından yeni asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte, bu ödemelere dair net rakamlar ve oranlar kesinlik kazanacaktır.