Cinayet suçundan ölüm cezasına çarptırılan Kenneth Eugene Smith, ABD'nin Alabama eyaletinde nitrojen gazıyla idam edilen ilk mahkum oldu. Smith'in özel bir maske takılarak nitrojen gazını soluması sağlandı, ve bu uygulama dünya tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti. İdam, insan hakları savunucuları arasında tartışmalara neden oldu.

Alabama hapishane sözcüsü Kelly Betts, yerel saatle 20.25'te idam edilen Smith'in cezasını infaz ettiğini açıkladı. "Nitrojen hipoksisi" olarak bilinen bu yöntem, dünya genelinde bir ilk olarak kayıtlara geçti. Smith, 1989 yılında bir din adamının eşi Elizabeth Sennett'i kiralık katil olarak öldürmekten suçlu bulunmuş ve 2022 yılında zehirli iğne ile infaz edilmeye çalışılmıştı. Ancak damar yolunun bulunamaması nedeniyle infaz ertelenmişti.

O ülke, Filistin'i devlet olarak tanıdı O ülke, Filistin'i devlet olarak tanıdı

Nitrojen gazının kullanılması, daha önce denenmemiş bir yöntem olduğu için insan hakları savunucularının eleştirilerine maruz kaldı. Smith'in avukatının infazın durdurulması talebi Federal Mahkeme tarafından reddedildi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de daha önce denenmemiş bir infaz yönteminin işkence ya da insanlık dışı uygulama anlamına gelebileceğini belirterek, nitrojen gazıyla infazın durdurulması çağrısında bulunmuştu.