Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, artan girdi maliyetlerinin ekmek üreticilerini zorladığını belirterek, "15 Mayıs'tan sonra İstanbul'da ekmeğin kilogram fiyatı 60 liraya çıkabilir. Bu da semtlere göre farklılık göstermekle birlikte, ekmek fiyatlarının 12.5 liradan başlayıp 15 liraya kadar yükselebileceği anlamına geliyor," dedi. Sözcü'ye konuşan Kolivar, Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy gibi ilçelerde fırın kiralarının 140 bin liraya kadar çıktığını, Arnavutköy ve Sultangazi gibi bölgelerde ise bu rakamın 20-25 bin lira seviyesinde olduğunu belirtti. Bu kira farklarının maliyetleri önemli ölçüde etkilediğini ve İstanbul'un her yerinde ekmeğin aynı fiyata satılmasının bu koşullarda mümkün olmadığını ifade etti.

RUHSATSIZ İŞ YERİ SORUNU

Kolivar, İstanbul'da 3.800 fırın bulunduğunu, ancak bunların 500'den fazlasının ruhsatsız çalıştığını söyledi. Ayrıca, sigortasız çalışan ve ruhsatsız iş yeri sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı.

16 Mayıs 2024 altın fiyatları 16 Mayıs 2024 altın fiyatları

NÖBETÇİ FIRIN ÖNERİSİ

İstanbul'da nöbetçi fırın sisteminin uygulanması gerektiğini söyleyen Kolivar, "Örneğin, bir mahalledeki 6 fırından 3'ü nöbetçi olabilir. Böylece çalışanlar dinlenebilir ve iş yerleri tatil günlerinde dezenfekte edilebilir. Bu önerimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ileteceğiz," dedi. Ayrıca, ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde Ticaret Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınması zorunluluğuna ilişkin kararın hukuka aykırı olduğunu iddia ederek Danıştay'a başvurduklarını da ekledi.