Türkiye'de, elektronik seçim sistemine geçiş için çalışmalar başladı. Yüksek Seçim Kurulu'ndan uzmanların da yer aldığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından oluşturulan çalışma grubu, teknik çalışmalara başladı.

Yaz mevsimi tam olarak ne zaman gelecek? Yaz mevsimi tam olarak ne zaman gelecek?

Türkiye'de elektronik oylama, şu anda yurt dışındaki seçmenler için kullanılırken, yurt içinde milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareler seçimleri için elektronik oylama imkanı bulunmuyor. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener'in açıklamalarının ardından Ankara Üniversitesi'nin çalışma grubu, Türkiye'de de elektronik oylamaya geçiş için çalışmalarına hız verdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, çalışmaların YSK tarafından yönetildiğini belirterek, "Biz kendimizi, onlara gereken bilimsel ve teknik destek veren kurum niteliğinde görüyoruz. Ön çalışma başlatıldı. Seçimlerin güvenilirliği, yazılım ve hukuk konuları çok önemli, bu 3 alanda görüşmeler devam ediyor." dedi.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik ise çalışma grubunun seçim sistemleri, seçim matematiği, hukuk ve yazılım olmak üzere 3 farklı boyutta çalıştığını belirtti. Çelik, projenin tamamlanması ve eksiklerin giderilmesinin ardından sistemin milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareler seçimlerine entegre edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Çalışmaların sürecinin uzun olacağını vurgulayan Çelik, aşamalı bir geçiş planı dahilinde önce meslek örgütleri, kooperatifler, üniversitelerdeki öğrenci temsilcisi seçimlerinde elektronik oylamaya geçilmesinin planlandığını söyledi. Bu aşama ile sistem test edilecek, eksiklikler giderilecek ve süreç daha sonra milletvekili, cumhurbaşkanlığı ve mahalli idareler seçimlerine doğru genişleyecek.