Baykar Teknoloji CEO’su Haluk Bayraktar'ın, Kiev yakınlarında inşa edilen insansız hava araçları fabrikasının inşasına başlandığını duyurmasının ardından, Rusya'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Rusya Parlamentosu Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyesi Dmitriy Belik, Ukrayna'da kurulacak Bayraktar fabrikasına saldırı tehdidinde bulundu.

Belik, Lenta.ru sitesine yaptığı açıklamada, "İki yıl önce Kiev rejimine tedarik edilen Bayraktarların sayısı önemliydi. Bugün bunların cephe hattında aktif olarak kullanıldığını görmüyoruz. Bu ilk husus. İkincisi, Ukrayna topraklarında herhangi bir askeri teçhizat üretimi bizim için meşru bir hedeftir. Üçüncüsü, bu fabrikanın ya da Bayraktarların üretiminin çatışmaların gidişatını ciddi bir şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

"Meşru bir hedef olarak görürüz" diyen Belik, "Bir kez daha vurgulamak isterim ki, eğer bu tesis askeri teçhizat üretiyorsa, biz onu meşru bir hedef olarak görüyoruz. Bundan sonra ne olacağını göreceğiz. Türk tarafı bu tür tesisler inşa etmek istiyorsa ve bu onlar için kârlıysa, onları yasaklayamayız, ancak buna karşı çıkma imkanımız var" şeklinde konuştu.

"Aynı zamanda bu durum ilişkilerimizi etkilemeyecektir" diyen Belik, "Türkiye ile ilişkilerimiz çok yönlüdür ve Türk meslektaşlarımızla Suriye, Ortadoğu ve diğer tartışmalı konularda ortak bir zemin bulduk. Önemli olan insanların sözlerinden nasıl sorumlu olacaklarını bilmeleridir" ifadelerini kullandı.

ABD'de 3 ülkeye askeri yardım paketi onaylandı ABD'de 3 ülkeye askeri yardım paketi onaylandı

Baykar CEO’su Haluk Bayraktar, fabrikanın inşasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Fabrikamız inşa ediliyor... İnşaatı bitirmek için yaklaşık 12 aya ihtiyacımız var ve ardından iç makine, ekipman ve organizasyon yapısına geçeceğiz" demişti. Fabrikanın Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 500 kişiye istihdam sağlaması ve yılda yaklaşık 120 adet İHA üretmesi planlanıyor. Bayraktar, üretimin TB2 ya da TB3 modeline mi odaklanacağının henüz netleşmediğini belirtmişti.