Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı teleferik kazasına ilişkin aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu 5'i tutuklu 12 sanığın yargılanmasına başlandı.

Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan Mesut Kacagöz'ün yanı sıra diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

BAŞKAN KOCAGÖZ KENDİSİ SAVUNDU: 1 ARALIK'TA GÖREVDEN İSTİFA ETTİM

Soruşturma kapsamında hâkim karşısına çıkan, dönemin ANET Genel Müdürü ve son seçimlerde CHP'den Kepez Belediye Başkanı seçilen Mesut Kocagöz mahkemede kendisi savundu.

Cumhuriyet savcısının 6 başlık altında konuyu ele aldığını ama olayın kendisinin görev yaptığı süre içinde gerçekleşmediğini belirten Kocagöz: "Kepez Belediye Başkanlığı adaylığı için 1 Aralık 2023 öncesinde istifa ettim. Daha sonra toplanan ANET A.Ş kurulu da istifamı kabul etti. Yetkilerimin iptaline karar verildi ve kurulun kararıyla yeni başkan atandı. 1 Aralık 2023'te SGK'dan çıkışım verildi, genel müdürlük yetkim kalmadı. İstifam ve yetkilerimin iptalinden sonra hiçbir ücret almadım. YSK başvurumu bundan sonra kabul etti." dedi.

Bakımlarda eksiklik olduğu suçlamasını o dönem görevde olmadığı için kabul etmediğini söyleyen Kocagöz, kendisinin görevde olduğu dönemde teleferik tesisindeki ağır bakımların hepsinin yapıldığını anlattı.

"İSTİFAMIN ARDINDAN 4 AY 17 GÜN GEÇMİŞ"

Mega Tower firmasının bakımlarında eksiklik olduğu yönündeki iddiaya da yanıt veren Mesut Kocagöz, "Görevde olmadığım için bu iddiayı da kabul etmiyorum. İstifamın ardından kaza gününe kadar 4 ay 17 gün geçmiş. 137 günlük, 18 haftalık, 4 aylık yıllık bakımlar yapılmıştır. Geçmişe yönelik şahsımın suçlanmam hatalıdır. Yüklenici firmanın bakım listesinin tamamı karşılanmıştır. Ben mühendis değilim, yöneticiyim. Görevim yetkiyi işin ehline devretmektir. Türkiye'de bu işi en iyi yapan Mega Tower ile 2017 yılından beri çalışıyoruz. Şirketin İSO 9001 belgesi var. Davraz dahil birçok teleferiğe bu şirket bakım yapmıştır. ANET'te her iş ehline verilir. Yöneticilik dışında bir de denetleme görevimiz var. Bu görevi de görevde olduğum süresinde eksiksiz yaptığı düşünüyorum.

Ayrıca, eksik, yetkisiz belgesiz personel çalıştırmamdan bahsediliyor. Biz de bir personel bile sertifikasız ve eğitimsiz çalışmamıştır. Direklere 3 haftada bir çıkılır ve kontrolleri yapılır. Olay tarihine kadar 6 kez kontrol edilmiştir veya edilmesi gerekiyordu" diye konuştu.

Kocagöz, "Sayın mahkeme heyeti, 14 Nisan'dan bugüne kadar tutukluyum. Bilirkişi raporunu da, dosyayı da okudum. Yürekten söylüyorum. Ne yapsaydım da bu kazayı önleyebilirdim? Kaza olmadan nasıl önlerdim? 35 yıllık devlet memuriyetim var. 25 yılı yönetici olarak geçmiştir. Geçmişte başımı öne eğecek bir şeyim olmamıştır” dedi. 

Söz verilen tutuklu sanık Ahmet Buğra S, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Netenyahu’ya Hitler benzetmesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Netenyahu’ya Hitler benzetmesi!

Antalya Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan ve teleferik işletmesini yapan ANET AŞ firmasının olay günü genel müdürü olarak görevini sürdürdüğünü belirten sanık, "Teleferik tesisi teknik özellikleri bakımından binlerce parça, aksam ve ara aksamdan oluşmaktadır. Yılda bir bakım yapılması söz konusu değildi. Tesisimizde günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakım yapılıyor. Tesisin bakımı, Mega Tower şirketi tarafından yapılıyordu." dedi.

Kaza üzerinden 2 ay geçmesinin ardından Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz hakkında bugün görülen duruşmada tahliye kararı verildi.

Mesut Kocagöz ile mevcut ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buğra Samsunlu, mekanik mühendisi Okan Erol, Megatower bakım şirketi sahibi Serdar Tezcan, bakım şirketinin bakım ve otomasyon amiri Serkan Yellice 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan tutuklanmıştı.

Editör: Burak Hakkı Polat