Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İkinci Karabağ Savaşı sırasında Ermenistan’ın ortaya koyduğu insan hakları ihlallerini raporlaştırdı. Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında dün toplanan komisyonda, Ermenistan’ın Azerbaycan’a Saldırması ile Başlayan Gerilim ve Çatışma Sürecinde Yaşanan Hak İhlalleri ve Türkiye’deki Ermeni Vatandaşlarımızın Durumu Alt Komisyonu raporunu kabul etti.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında dün bir araya gelen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik insan hakları ihlalleri raporunu görüştü. Rapor hakkında görüşlerini belirten Komisyon Başkanı Çavuşoğlu, “Ermenistan’ın Karabağ’daki çatışmalarda ön plana çıkan eylemlerinin sivillere ve sivil yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırılar olduğu görülmektedir. Bu eylemler birer savaş suçudur.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ABD ziyareti ile ilgili yeni gelişme Erdoğan’ın ABD ziyareti ile ilgili yeni gelişme

“ERMENİSTAN’IN EYLEMLERİ SAVAŞ SUÇUDUR”

Çavuşoğlu, alt komisyonun kurulma amacını; çatışma alanı dışında Azerbaycan’ın sivil yerleşim yerlerine yapılan saldırıları, Karabağ’dan sürülen 1 milyona yakın insanın yaşadığı hak ihlallerini tespit etmek ve uluslararası kurum ve kuruluşları Cenevre Sözleşmesi kapsamında harekete geçirmek olduğunu bildirdi. Komisyon Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

“İkinci Karabağ Savaşı olarak adlandırılan savaş sırasında Ermenistan ordusu uluslararası insancıl hukuku sistematik olarak çiğnemiş, misket bombası ve fosforlu mermiler gibi yasak silahları kullanmış, kasıtlı olarak sivillerin ikamet mahallerine, mezarlıklara, okullara, sağlık binaları, elektrik, gaz, su ve boru hatları gibi ekonomik altyapı tesislerine, tabii ve kültürel tesislere saldırmıştır. Gence’ye düzenlenen saldırılarda evler, tarihi ve kültürel öneme sahip mekanlar, büyük alışveriş yerleri, benzeri kamusal alanlar ciddi biçimde zarar görmüş ve tahrip edilmiştir. Bu eylemler neticesinde çatışmalar sona erdiğinde 94 sivilin öldüğü, 405 sivilin yaralandığı, 3 bin 326 evin, 504 sivil tesisin tahrip edildiği, 120 adet çok katlı apartmanın yıkıldığı tespit edilmiştir. Ermenistan’ın Karabağ’daki çatışmalarda ön plana çıkan eylemlerinin sivillere ve sivil yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği saldırılar olduğu görülmektedir. Bu eylemler birer savaş suçudur.”

                                     TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Terter’de Ermenilerin bombaladığı bölgede

AZERBAYCAN’IN TARİHİ KARABAĞ HAREKÂTI: GÜN GÜN NELER YAŞANDI?

Kırım Haber Ajansı (QHA), Azerbaycan’ın 27 Eylül’den 10 Kasım’a kadar sürdürdüğü tarihi Karabağ Harekatının kırılma noktalarını gün gün takip etti. Azerbaycan’ın nihai zaferiyle sonuçlanan çatışmalarda, Ermenistan’ın hiçbir ateşkes anlaşmasına uymayarak sivillere saldırıları da unutulmadı.

II. KARABAĞ SAVAŞI AZERBAYCAN’IN NİHAİ ZAFERİYLE SONUÇLANDI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Dağlık Karabağ’daki savaşı bitirecek anlaşmayı imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre Karabağ’a “Rus Barış Güçleri” konuşlandırılacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, gece yarısı ulusa seslenişinde söz konusun Barış Gücü Merkezinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin de olacağını iki kere vurguladı. Aliyev, Dağlık Karabağ’ın statüsünün tartışmasız ve Azerbaycan toprağı olduğunun altını çizdi ve bu anlaşmayla da tasdik edildiğini açıkladı. Ermenistan, Dağlık Karabağ’da teslim oldu. Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın’dan daha sonra Dağlık Karabağ’ın tamamından çekilecek. Bu açıklamaları Ermenistan Başbakanı bu gece yarısı sosyal medya hesabından yaptı. Yenilgiyi kabul eden Ermenistan Başbakanı, bildiri imzaladıklarını duyururken, bunun acı verici olduğunu da belirtmeyi ihmal etmedi. İlerleyen dakikalarda önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha sonra da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan'ın Karabağ zaferi: İşte anlaşmanın maddeleri - Son Dakika  Haberleri

AZERBAYCAN’IN ZAFERİ SONRASI KARABAĞ’DA ATEŞKES ANLAŞMASI İMZALANDI

Azerbaycan ve Ermenistan, 10 Kasım’da ateşkes yapılması yönünde anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak, Ermenistan, işgal altında tuttuğu Laçın, Kelbecer ve Ağdam illerini ay sonuna kadar boşaltacak. Bölgeye Rus barış güçleri konuşlandırılmasını öngören anlaşma kapsamında Rus ve Türk askerlerden oluşan denetim merkezi de oluşturulacak. 17 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Azerbaycan’a asker göndermeye ilişkin tezkereyi kabul etti.