9 amaç ve 49 hedef, 300'ü aşkın planı içinde barındıran İnsan Hakları Eylem Planı'nda hukuk ve ekonomi alanında büyük değişimlere imza atılması bekleniyor.

YARGILAMA ELEŞTİRİLERİNİN ÖNÜ KESİLECEK

Eylem planında, devletin bireylerin hak ve hürriyetlerini koruma görevine vurgu yapılıyor. Planda, hak ve hürriyetleri koruma altına alacak yasal düzenlemeler yer alıyor. Taslakta hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık, adil yargılanma hakkının güçlendirilmesi, özel hayatın güvence altına alınması, mülkiyet hakkının daha etkin korunması gibi başlıklar dikkat çekiyor.

Erdoğan'ın onayından geçen taslak metinde amaçlar ise şöyle sıralanıyor:

Daha güçlü bir insan hakları koruma sistemi

Yargı bağımsızlığı ve adil yargılama hakkının güçlendirilmesi

Hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflık

İfade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması, geliştirilmesi

Kişi özgürlüğünün güvenliğinin genişletilmesi

Kişinin maddi ve manevi bütünlüğü ile özel hayatının güvence altına alınması

Mülkiyet hakkının daha etkin korunması

Toplumsal refahın güçlendirilmesi ve kırılgan kesimlerin korunması

İnsan hakları konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkındalık

"DAHA ÖZGÜRLÜKÇÜ"

Erdoğan’ın ABD ziyareti ile ilgili yeni gelişme Erdoğan’ın ABD ziyareti ile ilgili yeni gelişme

Hukuki ağırlığıyla göze çarpan bu taslağa ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Sadece yargı, adalet anlamında değil, toplumun her alanında, her kesiminde insan ve haklarını nasıl geliştiririz, bunlarla ilgili ekonomi çevreleri ile, sivil toplum kuruluşları ile konuştuk, siyasi partilerle Meclis’te ilgili komisyonlarla bir araya geldik. Herkesi dinledik. Bunun sunumlarını yetkili organlarda da yaptık ve çok kabul gördü. Son takvim açıklama sürecindeyiz, yakında kamuoyuyla, milletimizle bunlar paylaşılacakDaha özgürlükçü bir eylem planını ortaya çıkaracağız” demişti. 

2023'E HAZIRLIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği 2023 hedefleri doğrultusunda daha demokratik bir Türkiye inşasının temelini oluşturan İnsan Hakları Eylem Planı'nın hazırlanmasında sona gelinirken, Avrupa ve ABD'nin eleştiri oklarını yönelttiği hukuk sisteminin güncellenmesiyle bu planın eleştirileri sona erdireceği öngöülüyor. 2023 yılı yaklaşırken ABD ve AB ile yaşanan bazı krizlerin unutulması ve ilişkilerin sınıf atlaması için reform paketinde adı geçen ekonominin yerine hukukun üzerinde daha çok durulacak.