ABD'de 3 ülkeye askeri yardım paketi onaylandı ABD'de 3 ülkeye askeri yardım paketi onaylandı

Şili'nin orta ve güney bölgelerini etkisi altına alan orman yangınları, hayatını kaybedenlerin sayısını 110'a çıkardı. Kıyı kentleri Valparaiso ve Vina del Mar'ın birçok bölgesinde devam eden yangınlar nedeniyle Şilili yetkililer acil önlemler alıyor.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, yangınların hızla yayılması nedeniyle ölü sayısının artabileceğini belirterek pazartesi ve salı günlerini, yangında hayatını kaybedenler için Ulusal Yas Günü ilan etti. Boric, askeri birliklerin yangınlardan etkilenen bölgelere konuşlandırılacağını ve gerekli kaynakların seferber edileceğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Carolina Toha ise itfaiyecilerin 40 yangını kontrol altına aldığını, ancak 29 orman yangınıyla mücadeleye devam ettiklerini ifade etti. Ayrıca, bazı kasabalarda tahliye işlemlerinin başlatıldığını belirtti.

Valparaiso kentine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Penuelas Gölü Doğal Parkı'nda çıkan yangın hakkında da Şili basınında bilgiler yer aldı. Ulusal Afet Önleme ve Müdahale Servisi (Senapred) yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığını ve bazı kasabalarda tahliye işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.

Şubat 2023'te çıkan orman yangınları sonucu 27 kişinin yaşamını yitirdiği Şili, bu yeni yangınlarla bir kez daha büyük bir felaketi yaşıyor. İçişleri Bakanı Toha, bazı yangınların "kasıtlı" çıkarıldığını düşündüklerini açıklamıştı.