Türk Hava Kuvvetleri Kıbrıs adasının güneyinde! Türk Hava Kuvvetleri Kıbrıs adasının güneyinde!

İstanbul’un havadan çekilen görüntülerini yorumlayan Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerine dikkat çekerek, bu bölgelerdeki bina yoğunluğunun deprem riski açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Görür, ilçe belediye başkanlarının, bölgedeki yapı stokunun depreme dirençli olup olmadığını araştırması gerektiğini ifade etti.

"Depreme Dirençli Olmayan Yapılar Yıkılmalı"
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un bina yoğunluğu yüksek olan bölgelerinin ciddi bir tehlike altında olduğunu belirtti. Görür, "O kentte veya o ilçede bina yoğunluğu ne kadar fazlaysa yıkım, ona bağlı olarak ölüm ve maddi zarar olma ihtimali o kadar fazla olur. Bu duruma izin veren anlayışta da bir yanlışlık var. Şimdi yapılacak iş, yapı stokunu deprem dirençli mi, değil mi araştırmak. Deprem dirençli olmayanları yıkacak ya da güçlendireceksin," dedi.

Kentsel Dönüşüm ve Planlama Vurgusu
Görür, kentsel dönüşümün sadece bina yenilemekle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, "Kentsel dönüşüm binayı sadece yenilemek değil, planlamaktır. Kente zarar veren bütün bileşenleri deprem dirençli yapmaktır. Çok yoğun bir bölgede, dönüşüm alanı yapacaksın. Dönüşüm alanında 10 bin ev yaptıysan, o kentin içinde 10 bin problemli evi yıkacaksın. Orayı ferahlatacaksın, yeşil alana, parka dönüştüreceksin," ifadelerini kullandı.

Belediyelere Büyük Görev Düşüyor
İlçe belediye başkanlarının, bölgedeki yapıların depreme dayanıklılığını denetleme ve gerekli önlemleri alma konusunda büyük sorumluluk taşıdığını vurgulayan Görür, "Bu araştırma sırasında deprem dirençli olmayanları ya yıkacak ya da güçlendirecek. Bunu belirledikten sonra yapılacak iş, insanları ölüme terk etmek olmayacağına göre, binaları hiç acımadan yıkacaksın. Ona göre de bir yasa çıkaracaksın. Bunun başka yolu yok," dedi.

Yeşil Alan ve Park İhtiyacı
Görür, yoğun yapılaşmanın olduğu bölgelerde dönüşüm alanlarının yaratılması ve bu alanların yeşil alan ve parka dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Bu sayede şehirlerin daha yaşanabilir hale getirileceğini ve deprem riskinin azaltılacağını ifade etti.

Editör: Burak Hakkı Polat