Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucusu olan ve Geomatik Mühendisliği'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara depremiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kutoğlu, geliştirdikleri afet radar uydularından elde ettikleri verilere dayanarak, Türkiye'nin yer kabuğu hareketlerini haritaladıklarını belirtti. Bu haritada, Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı'nın geçtiği bölgelerde renk farklılıklarının farklı hareket hızlarına işaret ettiğini ifade etti. Kutoğlu, bu farklılıkların fay hatlarında enerji biriktirmesine ve sonrasında depremlere neden olduğunu açıkladı. Özellikle İzmit'ten Tekirdağ'a kadar olan bölgede benzer hareket hızlarının görüldüğünü ve bu bölgede de enerji birikiminin devam ettiğini belirtti.

Avcılar'da Amerikalı hırsızın çarptığı yaralılardan biri yaşamını yitirdi Avcılar'da Amerikalı hırsızın çarptığı yaralılardan biri yaşamını yitirdi

"KIRILMAYA EN YAKIN, TEKİRDAĞ SEGMENTİ" Geliştirdikleri yazılım sayesinde, Marmara Denizi'ndeki gerilim değerlerini hesapladıklarını aktaran Prof. Dr. Kutoğlu, Tekirdağ segmentinin en yüksek gerilime sahip olduğunu belirtti. Bu segmentin, Marmara bölgesindeki en tehlikeli ve kırılmaya en yakın bölge olduğunu vurguladı.

Kutoğlu, Tekirdağ segmentinin tek başına kırılması durumunda 7 ila 7.1 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini, ancak 2 veya 3 segmentin aynı anda kırılması durumunda büyüklüğünün 7.4 ila 7.6 arasında değişebileceğini belirtti. Ayrıca, Ganos Fayı'nın da kırılması durumunda büyük bir depremin yaşanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Kutoğlu, son olarak, Marmara'da 2 ila 3 bin yılda bir gerçekleşen büyük bir deprem senaryosunda, 4 fayın aynı anda kırılması durumunda 7.8 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini sözlerine ekledi.

Editör: Burak Hakkı Polat