TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasanın müzakerelerinin ekim ayında başlayabileceğini açıkladı.

Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri çerçevesinde AK Parti Meclis Grubu'nu ziyaret ederek, Grup Başkanı Abdullah Güler ve parti yöneticileriyle bir araya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren toplantının ardından Kurtulmuş ve Güler, basına açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Meclis'teki 6 siyasi partinin ilk temaslarını tamamladıktan sonra AK Parti ile müzakerelere başladığını belirtti. Diğer siyasi partilerin görüşlerini de dikkate alacaklarını vurgulayan Kurtulmuş, sürece katkı sunacak herkesin fikrini dinleyeceklerini söyledi.

Dışişleri'nden Yemen açıklaması Dışişleri'nden Yemen açıklaması

Müzakerelerin nasıl ilerleyeceğine dair karşılıklı görüşmeler yapacaklarını ifade eden Kurtulmuş, sürecin her aşamasında kamuoyunu bilgilendireceklerini dile getirdi.

Kurtulmuş, "Partilerle birlikte belirlenecek yöntemle, önümüzdeki yasama dönemi başladığında, ekim ayından itibaren yeni anayasanın içeriğiyle ilgili görüşmelere başlayabiliriz." dedi.

Anayasa sürecinde şeffaflığın önemine vurgu yapan Kurtulmuş, anayasanın siyasi bir tartışma konusu olmaması gerektiğini ifade etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, anayasa yapmanın büyük bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin mevcut anayasadan kurtulması, bu sürecin samimiyetle yürütülmesini temin etmek önemlidir." diye konuştu.

Sürecin sağlıklı işleyebilmesi için diyalog zemininin kurulması gerektiğini belirten Kurtulmuş, bu konuda olumlu bir atmosferin oluştuğunu ifade etti.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise diğer siyasi partilerin de anayasa konusunda ihtiyaç duyduğunu belirtti. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Güler, yeni anayasanın demokratik ve katılımcı bir yapıya sahip olması gerektiğini söyledi.

Güler, "1982 Anayasası'ndan kurtulmamız gerekiyor. Günümüz koşullarına uygun, temel hak ve özgürlükleri garanti altına alan bir anayasa yapılması gerekiyor." dedi.

Editör: Burak Hakkı Polat